Risotto

Włoskie risotto na polskich stołach

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek.

Czytaj więcej »Włoskie risotto na polskich stołach