Przejdź do treści

Małgorzata Wódkiewicz

6 sierpnia, czyli świętujemy Dzień Musztardy

Spośród czterech tysięcy rodzajów musztard znanych na świecie w Polsce dostępnych jest zaledwie kilkanaście. Musztarda jest afrodyzjakiem z bogatą historią, lubi sąsiedztwo miodu, a rywalizuje z ketchupem o miano królowej stołu. Obchodzony 6 sierpnia Światowy Dzień Musztardy to nie tylko wyjątkowa okazja do jej skosztowania, ale też do poznania na nowo.

Czytaj dalej »6 sierpnia, czyli świętujemy Dzień Musztardy

Zobacz, co zabrać na drogę, czyli poręczny pakiet podróżującego

Sezon urlopowy już w pełni. Spośród 12 mln Polaków, planujących wakacyjne wojaże,  ok. 20% wybiera się za granicę, zaś 80% będzie odpoczywać w kraju – nad morzem, jeziorem lub w górach. Aby cieszyć się atrakcjami, czekającymi na nas w okolicy zakwaterowania i wakacyjną beztroską, zwykle musimy pokonać wiele kilometrów, spędzając w podróży nawet kilkadziesiąt godzin. Nieważne, czy jedziemy pociągiem, samochodem, autokarem – głód może nas złapać wszędzie. Dlatego tak ważny jest odpowiedni prowiant. Podpowiadamy, jak należycie przygotować się do drogi i jakie produkty zabrać, aby czas jazdy był czystą przyjemnością.

Czytaj dalej »Zobacz, co zabrać na drogę, czyli poręczny pakiet podróżującego

4 lipca, czyli świętujemy Dzień Hot-Doga

Już najmłodsi wiedzą co to jest hot-dog. Mimo, że bułka z parówką jest zaliczana do posiłków typu fast-food, to w krajach w których spożywa się ich najwięcej są produkowane z gorliwością, a zjadane z wyjątkowym namysłem. Bo hot-dog to przekąska kultowa, z historią o wielu ciekawostkach, której święto obchodzimy 4 lipca. W USA przypada tego samego dnia, co Święto Niepodległości.

Czytaj dalej »4 lipca, czyli świętujemy Dzień Hot-Doga

Znamy zwycięzcę programu lojalnościowego ZM Pekpol „Nagradzamy ze smakiem”

12 czerwca br. została wręczona nagroda główna w lojalnościowym programie „Nagradzamy ze smakiem” –  karta pre-paid Visa, zasilona kwotą 5000 zł. Program organizowany był dla sklepów detalicznych. Najwięcej punktów podczas trwania całej akcji zebrał długoletni partner handlowy Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” S.A. – „PPS Społem” z Wyszkowa.

Czytaj dalej »Znamy zwycięzcę programu lojalnościowego ZM Pekpol „Nagradzamy ze smakiem”

Co najlepiej wrzucić na ruszt

Sezon grillowy już w pełni. Ze zniecierpliwieniem oczekujemy na weekend, aby zorganizować  spotkanie na świeżym powietrzu. Wprawdzie w doborowym towarzystwie rodziny i znajomych, wszystko smakuje wybornie, to jednak warto przemyśleć, co i w jakiej formie wrzucimy na ruszt. Podpowiadamy, czym się kierować wybierając mięsa i wędliny do pieczenia.

Czytaj dalej »Co najlepiej wrzucić na ruszt