Jawo

Częstochowska firma Jawo Sp. z o.o. zawiązała w Polsce spółkę z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods

Częstochowska firma Jawo Sp. z o.o. 3 października 2014r. zawiązała w Polsce spółkę joint venture z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods. Nowy podmiot otrzymał nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Ze względu na rozmiar przedsięwzięcia na założenie spółki musiał wyrazić zgodę Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). 10 września br. UOKiK zgodził się na stworzenie spółki przez obie firmy. Częstochowska firma w ramach nowego podmiotu zaopatrywać będzie w japońskie pierogi goyza cały rynek Unii Europejskiej. W kwietniu 2015r. planowane jest uruchomienie nowego zakładu produkcyjnego w Częstochowie. Wartość inwestycji wynosi 8 mln. zł.

Czytaj więcej »Częstochowska firma Jawo Sp. z o.o. zawiązała w Polsce spółkę z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods

Knedle ze śliwkami Jawo – jesienne specjały na obiad

Knedle to doskonałe danie dla całej rodziny uwielbiane przez dzieci i doceniane przez dorosłych. Dla niektórych to przepyszny obiad, dla innych pomysł na słodki deser, jak również idealna propozycja lekkiej i ciepłej kolacji. Jesienną porą najlepiej smakują knedle ze śliwkami. Jeśli mamy ochotę na to danie, a nie mamy czasu, aby je przygotować możemy sięgnąć po gotowe, ręcznie robione Knedle ze śliwkami Jawo.

Czytaj więcej »Knedle ze śliwkami Jawo – jesienne specjały na obiad

Jawo poleca: Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem

Sezon truskawkowy został oficjalnie rozpoczęty. W sklepach i na lokalnych straganach pojawiły się pierwsze truskawki.  Podczas letnich miesięcy warto pełnymi garściami korzystać z darów natury i uczynić z tych krótko dostępnych sezonowych owoców podstawę naszej kuchni. Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu lub chęci na przygotowanie pysznego truskawkowego posiłku zawsze możemy sięgnąć po ręcznie robione pierogi z truskawkami Jawo. Marka Jawo, częstochowski producent ręcznie robionych specjałów podpowiada, jak tradycyjne pierogi z truskawkami przemienić w wyrafinowane danie gwarantujące zaskakujące doznania smakowe.

Czytaj więcej »Jawo poleca: Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem