Index Food

Smakowe fantazje – oliwy z oliwek extra vergine

To, że oliwa z oliwek extra vergine ma stale miejsce w szafce każdej szanującej się pani domu, nie jest wielką tajemnicą. Żaden tłuszcz roślinny nie osiąga tak idealnego smaku, zachowując przy tym wszelkie najlepsze właściwości składników, z których powstaje. Żaden także nie jest tak korzystny dla zdrowia, jak ona, nie wspominając już o tym, że nie ma takiego drugiego tłuszczu, który komponowałby się tak harmonijnie z przyprawami czy czosnkiem, jak oliwa z oliwek właśnie.

Czytaj dalej »Smakowe fantazje – oliwy z oliwek extra vergine

Limmi – do czego? Do szczęścia

Do czego w kuchni potrzebna nam jest cytryna? Do szczęścia oczywiście! Sok z cytryny jest powszechnie używanym dodatkiem i przyprawą, wspaniale uzupełniając smak pierwszych i drugich dań, deserów i napojów. Czy istnieje bardziej orzeźwiający napój niż woda z cytryną, lodem i miętą? Czy coś rozgrzewa bardziej, niż herbata z miodem i cytryną? Co komponuje się lepiej z rybami i owocami morza, jeśli nie właśnie kwaskowaty, prawdziwy smak tych żółciutkich owoców?

Czytaj dalej »Limmi – do czego? Do szczęścia

Pomidory skąpane w słońcu – Przecier pomidorowy z cząstkami pomidorów Valfrutta

Jaki jest sekret głębokiego i pełnego w smaku przecieru pomidorowego? To oczywiście składniki, z których został przygotowany i technologia produkcji, pozwalająca na zachowanie najlepszych właściwości pomidorów. Długi czas dojrzewania, odpowiednia ilość słońca i nawilżenia, staranny selekcja warzyw – tak właśnie powstaje Przecier pomidorowy Valfrutta, wyśmienity składnik wielu dań, które goszczą na naszych stołach każdego dnia.

Czytaj dalej »Pomidory skąpane w słońcu – Przecier pomidorowy z cząstkami pomidorów Valfrutta