Forbis Group dla Sante

Dywersyfikacja działań – to nieunikniony kierunek w jakim zmierzają nowoczesne przedsiębiorstwa. Firmy coraz częściej rozwijają swoją działalność w różnorodnych kierunkach, spójnie powiązanych z filozofią organizacji. Jednym z przykładów takiej ścieżki rozwoju jest Studio Sante,  powstające w siedzibie firmy dotychczas znanej z produkcji zdrowej żywności. Do użytku została właśnie oddana część konferencyjna obiektu. Za wykonanie zabudów meblowych odpowiadał Forbis Group.

Studio Sante to nowoczesne centrum edukacyjno-rekreacyjne. W założeniu obiekt ma służyć jako miejsce sympozjów i konferencji poświęconych tematyce zdrowia i zdrowego odżywiania, ale też spotkań z wybitnymi osobistościami różnych dziedzin życia – filozofami, artystami, przewodnikami duchowymi, trenerami. Będzie można zapoznać się z ciekawymi ideami, wziąć udział w warsztatach gotowania, zajęciach jogi, tańca, popływać w basenie czy spotkać z przyjaciółmi.W niedalekiej przyszłości, w centrum ma zostać otwarta część relaksacyjna ze SPA.

Zadaniem grupy Forbis było wykonanie w ramach kompleksowego projektu drewnianych zabudów meblowych na wymiar – konstrukcji charakterystycznego podwieszanego sufitu w sali konferencyjnej, lobby i korytarzu, zabudowy ścian i słupów konstrukcyjnych, wykończenie elementów wystroju wykonanych z drewna, oraz wykonanie strefy kawiarni.

Projekt studia zakładał wykonanie sufitu ze sklejki brzozowej. Składa się on z ciągu paneli podwieszonych do stropu na opracowanym przez projektantów grupy Forbis systemie montażowym. Panele pokrywają zarówno sufit w korytarzu, lobby i barze, jak i w sali konferencyjnej. Całość projektu wygląda bardzo naturalnie i lekko. Drewno zostało specyficznie uformowane, w niektórych miejscach zachodzi na filary i ściany, dzięki czemu optycznie powiększa przestrzeń i nadaje jej niezwykłej delikatności. W połączeniu z industrialnymi i chłodnymi szarościami ścian oraz jasnymi sosnowymi meblami całość wygląda bardzo delikatnie i ażurowo, ale również solidnie.

– To zadanie było wyzwaniem, przy montażu sufitu konieczne było zapewnienie szybkiego demontażu konstrukcji w przyszłości, aby uzyskać dostęp do urządzeń klimatyzacji – komentuje Marcin Powierza z Forbis Group.

Kolejnym punktem realizacji była strefa kawiarni. Jej projekt wpisuje się w koncept całego wnętrza. Dominują tu materiały takie, jak brzozowa sklejka i płyty melaminowane. Całość została utrzymana w odcieniach szarości i beżu. Kawiarnia zlokalizowana jest w lobby budynku, tuż przy wejściu do sali konferencyjnej, stanowi więc swoiste stanowisko reprezentacyjne firmy Sante. Drzwi odchodzące z poszczególnych części korytarza przy stołach zostały w ciekawy sposób zamaskowane pod postacią drewnianych wstawek na szarych ścianach. Dzięki temu wnętrze nie przytłacza i wszystkie jego elementy tworzą spójną całość.

Projekt był niezwykle czasochłonny i wymagający, szczególnie dla stolarzy i montażystów. Jednak dzięki wielu pomysłowym rozwiązaniom projektowym, efekt finalny jest ciekawy i idealnie współgra z wizją marki Sante reprezentującą zdrowy i ekologiczny styl życia.

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu