Program „Doceń polskie” – eksperci ocenią kolejne produkty

Certyfikatem „Doceń polskie” uhonorowano dotychczas ponad 350 artykułów spożywczych. Kolejne wyroby ubiegające się o to godło zostaną ocenione 4 września, podczas VI audytu.

O przyznaniu certyfikatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów. Wystawiając noty eksperci biorą pod uwagę m.in. wygląd i smak produktu oraz stosunek jakości do jego ceny.

O godło programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty posiadające tzw. polski czynnik, a więc wyroby związane z naszym krajem. Czynnikiem tym może być tradycyjna receptura czy bazowanie na rodzimych składnikach.

– Jak zwykle, do certyfikacji przystąpią artykuły spożywcze różnego rodzaju. Podczas wrześniowego audytu Loża oceni m.in. mięso i wędliny, słodycze, wyroby mleczne, przyprawy, ciasta, przetwory warzywne i alkohole. Produkty zgłoszone do certyfikacji pokazują jak bogata jest oferta polskich wytwórców. O certyfikat ubiegają się tradycyjne produkty oraz niestandardowe wyroby, które mogą zaskoczyć niejednego konsumenta – mówi Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.

Ciekawostkami, o których wspomniał inicjator przedsięwzięcia są: wołowina sezonowana, ręcznie robione konfitury, wino z ekologicznej aronii, czy makaron z przepiórczych jaj.

– Do oceny przystąpili producenci z całej Polski. Cieszę się, że otrzymaliśmy zgłoszenia zarówno od małych rodzinnych firm, jak i od dużych przedsiębiorstw, które są znane w całym kraju. Uczestnicy programu nie rywalizują ze sobą, bo celem certyfikacji jest wyróżnienie najlepszych produktów, a nie przyznanie jednej nagrody. Każdy produkt jest poddawany ocenie, ale tylko najbardziej wartościowe zdobywają certyfikat – dodaje M. Bielski.

Do wrześniowej certyfikacji przystąpi m.in. firma Lambertz Polonia. Producent pierników i ciastek jest już laureatem programu; podczas IV audytu godło „Doceń polskie” zdobyły ciasteczka Vital. Tym razem o certyfikat ubiegają się pierniki w czekoladzie z nadzieniem owocowym.

– Firmy, które ponownie biorą udział w certyfikacji są najlepszym potwierdzeniem skuteczności naszych działań. Producenci widzą, że udział w programie przynosi im korzyści, dlatego starają się zdobyć kolejne certyfikaty – podsumowuje organizator programu „Doceń polskie”.

Oprócz firmy Lambertz Polonia, do VI certyfikacji przystąpią m.in. wyroby marki Winiary, Chocomoco i Jantoń, a także produkty OSM w Końskich, firmy DROS, Spółdzielni Mleczarskiej Września, czy przedsiębiorstwa AJEX-POL. Zakład Cukierniczy „Wacuś” zgłosił do oceny aż siedem produktów, a Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Karol” – dziesięć.

Informacje o wszystkich producentach ubiegających się o certyfikaty „Doceń polskie” są dostępne na blogu programu.

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu