Hiszpańskie oliwki dla dzieci

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo.

Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Oliwkowy tuńczyk

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju (200g)
  • 20 zielonych hiszpańskich oliwek
  • ¼ cebulki dymki (opcjonalnie)
  • Szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu

Opis:

Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstała pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

Oliwkowy omlet z ziemniaczkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 12 hiszpańskich zielonych oliwek
  • Hiszpańska oliwa z oliwek
  • Sól

Opis:

Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 posiekanych oliwek
  • Hiszpańska oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Składniki na sos:
  • 1 jogurt
  • Kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Opis:

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki – stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz na www.hiszpanskieoliwki.pl oraz na naszym profilu na Facebook’u www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu