Bezpieczeństwo przy ruszcie, czyli co o grillowaniu każdy wiedzieć powinien

Piękna pogoda sprzyja spędzaniu wolnego czasu na łonie natury. Kto z nas nie lubi organizować spotkań w gronie najbliższych, podczas których może napawać się wesołą atmosferą oraz rozkoszować wyśmienitą kolacją na świeżym powietrzu. Coraz częściej nieodzownym elementem tego typu biesiad jest grill, na którym możemy przyrządzić nasze ulubione potrawy: smażone kiełbaski, szaszłyki, plastry karkówki lub skrzydełka. Podczas przygotowywania tego typu posiłków często zapominamy jednak o zagrożeniu, jakie może nieść ze sobą używanie otwartego ognia. O tym jak odpowiednio się przygotować oraz zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa podczas grillowania opowiada Przemysław Knura – specjalista z firmy D+H Polska.

Aby nie stwarzać zagrożenia dla siebie, a także innych osób oraz ze spokojną głową móc przygotowywać pyszne dania z rusztu, niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego miejsca do grillowania. Pod żadnym pozorem nie możemy używać grilla węglowego wewnątrz zamkniętych pomieszczeń, np. w domu, garażu czy też w altankach działkowych, a także w obszarach zalesionych. Takie nieodpowiedzialne zachowanie nierzadko prowadzi do powstania prawdziwej tragedii, w której ucierpieć może nie tylko nasz majątek lub środowisko naturalne,  ale także nasze życie i zdrowie. Dlatego też pamiętajmy o tym, by zawsze grillowanie odbywało się na wolnym powietrzu, z dala od granicy lasu,  najlepiej na teren specjalnie do tego przeznaczonym. Przed rozmieszczeniem grilla warto rozejrzeć się, czy w pobliżu wybranego przez nas miejsca nie znajdują się jakieś przedmioty, które mogą łatwo ulec zapaleniu i w konsekwencji stać się poważnym zagrożeniem. Musimy zwrócić uwagę także na to, by umieścić grill na odpowiednim podłożu. Ważne jest by było ono jak najbardziej płaskie oraz twarde, tak aby urządzenie podczas jego użytkowania stało stabilnie, nie przechylało się w żadną ze stron, dzięki czemu unikniemy ryzyka jego przewrócenia. Odpowiednie umieszczenie jest tu sprawą kluczową, gdyż jeśli rozpalimy grill, to nie będziemy mogli go już przenieść w inne miejsce, nie narażając się na dotkliwe poparzenia. Dodatkowo, jeśli mamy do czynienia z nowym sprzętem, postarajmy się odpowiednio wcześniej dokładnie go obejrzeć. Zwróćmy uwagę, czy nie jest on uszkodzony i czy nie ma jakiś ostrych krawędzi, do których moglibyśmy się skaleczyć. Przed rozpoczęciem grillowania trzeba także zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, przede wszystkim w specjalne sztućce lub rękawice, dzięki którym unikniemy ryzyka poparzenia. Warto  także wcześniej przygotować wodę albo piasek, które mogą się przydać do zagaszenia ognia, gdy ten wymknie się spod naszej kontroli.

Mimo, iż grillowanie jest zajęciem przyjemnym i relaksującym, czasem niestety może okazać się także niebezpieczne, dlatego tak ważne jest zachowanie ostrożności i zdrowego rozsądku. Pamiętajmy o tym, żeby do rozpalania grilla używać tylko specjalnych, długich zapałek lub zapalarki, a także bezpiecznych podpałek – nigdy nie używajmy do tego celu innych łatwopalnych substancji takich jak na przykład benzyna, denaturat czy też spirytus. Ich podpalenie może spowodować niekontrolowany wybuch, który często kończy się niebezpiecznym pożarem lub poważnymi oparzeniami ciała. Zwróćmy uwagę, także na to, by pod żadnym pozorem nie dolewać płynnej rozpałki do już palących się węgli. W takim przypadku strumień płynu może ulec zapaleniu i dotrzeć aż do naszych rąk. Podczas grillowania musimy wykazać się szczególną czujnością zwłaszcza, jeśli w pobliżu znajdują się dzieci lub zwierzęta domowe. Wystarczy chwila nieuwagi by doszło do tragedii, dlatego musimy zadbać o to, by zawsze zachowywały odpowiedni dystans od źródła ognia. W żadnym wypadku nie zostawiajmy rozpalonego grilla bez nadzoru osoby dorosłej. Sami również dbajmy o to, by  postępować jak najostrożniej. Starajmy się przebywać jak najdalej od ognia, nie nachylajmy się bezpośrednio nad paleniskiem, ani nie dotykajmy nagrzanych elementów, które nie są odpowiednio zabezpieczone przed wysoką temperaturą. Po zakończonym grillowaniu również musimy zachować pewne środki ostrożności. Do całkowitego zagaszenia ognia , zamiast wody, użyjmy piasku, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo wystąpienia korozji i uszkodzenia urządzenia. Nigdy nie usuwajmy z grilla tlących się jeszcze węgli, gdyż nie tylko możemy się poparzyć, ale także doprowadzić do powstania pożaru. Pamiętajmy o tym, by przed opróżnieniem popiołu, upewnić się, że jest on całkowicie zagaszony, a sam grill wystygł na tyle, że można go już bezpiecznie dotykać. Całą zawartość urządzenia najlepiej wsypać do wykopanego wcześnie dołu, a następnie zasypać ziemią i zalać wodą. Dzięki temu będziemy mieli całkowitą pewność, że żar został odpowiednio zagaszony, a pozostałości po nim dobrze zabezpieczone.

Grillowanie na świeżym powietrzu staje się coraz bardziej popularną formą rozrywki dla wielu z nas. By jednak móc swobodnie i bez obaw świętować w gronie przyjaciół, warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami użytkowania grilla i zapewnić bezpieczeństwo sobie  oraz  swoim gościom.

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu