Święto czekolady w Óbidos

przez | 05/03/2012

Czekoladowe rzeźby, pokazy kulinarne oraz rozmaite smakołyki przygotowane na bazie czekolady – wszystko to można podziwiać, a niektóre z tych specjałów nawet spróbować, na rozpoczynającym się dziś Międzynarodowym Festiwalu Czekolady w Óbidos. Głównym tematem tegorocznej edycji jest paryski Disneyland.

W dniach od 2 do 25 marca w Óbidos odbywa się 10-ty Międzynarodowy Festiwal Czekolady (International Chocolate Festiwal). W tym roku zainteresuje on zwłaszcza dzieci, ponieważ tematem przewodnim festiwalu jest 20-rocznica powstania parku Disneyland w Paryżu. Nie zabraknie więc nawiązań do bajek. W sferycznym namiocie, zlokalizowanym u stóp jednego z siedmiu cudów Portugalii – średniowiecznego zamku Castelo de Óbidos, można podziwiać czekoladowe rzeźby przedstawiające sceny i postacie znane z filmów Disney’a. Rybka Nemo i jego przyjaciele, kapitan Jack Sparrow z „Piratów z Karaibów”, Zygzak McQueen i Złomek z „Aut”, Śpiąca Królewna, Piotruś Pan oraz myszka Micky i Minnie – profesjonalni cukiernicy przygotowali prawdziwe dzieła sztuki. Bajkowe postacie można oglądać także na Cake Design, czyli wystawie udekorowanych ciast, w Galeria do Pelourinho (ulica Rua Direita).

W festiwalowym miasteczku można degustować i zakupić rozmaite specjały przygotowane z czekolady. Biała czy gorzka, mleczna czy deserowa – każdy znajdzie tu coś dla siebie. W programie przewidziano pokazy kulinarne, pokazy body painting i face painting z użyciem czekolady, warsztaty kulinarne, a także występy artystyczne (koncerty, przedstawienia taneczne). Dodatkowo w Auditório da Casa da Música utworzono Cinema Disney, gdzie wyświetlane będą takie filmy jak Toy Story 3, Zakochany kundel czy Zaplątani. W Kids’ Chocolate House na dzieci czekają różne zabawy, w tym także wspólne przygotowywanie czekoladowych łakoci.

Jednym z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń festiwalu jest pokaz mody – Passagem de Modelos de Chocolate. W sobotę, 24 marca na placu Praça de Santa Maria, będzie można podziwiać eleganckie kreacje portugalskiej projektantki mody, Rity Bonaparte, ozdobione czekoladowymi dodatkami, przygotowanymi przez szefów kuchni z Pastelaria do CFPSA. Stroje zostały zainspirowane kreacjami disney’owskich księżniczek. Na wybiegu pojawi się znana modelka – Merche Romero.

Podczas festiwalu odbędą się także dwa konkursy. Profesjonalni cukiernicy, a dokładniej pięciu finalistów, będzie rywalizować o tytuł najlepszego portugalskiego Chocolatier’a Roku. Ich zadanie polega na przygotowaniu dań według własnych przepisów – przed jury i publicznością. Natomiast w konkursie na najlepszy przepis z wykorzystaniem czekolady – International Competition of Chocolate Recipes weźmie udział sześciu amatorów, wybranych spośród wielu chętnych, którzy wcześniej przesłali swój przepis. Do tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowała się także Polka, Paulina Stępniowska, z przepisem na czekoladowe Martini.

Festiwalowe miasteczko można zwiedzać w piątki (od godz. 14 do 22) oraz w weekendy (od godz. 10 do 22). Co roku Międzynarodowy Festiwal Czekolady przyciąga do Óbidos ponad 200 tysięcy turystów.