Przepis na… udane przyjęcie karnawałowe

przez | 15/01/2012

Dla przyjaciół, rodziny lub dla kontrahentów, oficjalnie lub kameralnie – jest wiele sposobów na organizację przyjęcia karnawałowego. Pamiętajmy jednak – podejmowanie gości to prawdziwa sztuka! Aby impreza okazała się sukcesem towarzyskim, warto zastosować się do kilku zasad savoir-vivre’u, dzięki którym można zyskać tytuł perfekcyjnego gospodarza oraz (co równie ważne) przygotować przysmaki – prawdziwy rarytas dla gości.

Oprócz zasad etykiety stosowanych na przyjęciach podpowiemy również jak zachwycić gości prostymi kulinarnymi pomysłami.

Zgodnie z zasadami przed zorganizowaniem przyjęcia należy wysłać zaproszenia – dwa lub trzy tygodnie wcześniej! Jeśli zaplanowaliśmy imprezę karnawałową dla przyjaciół, możemy zaprojektować karty w sposób nietypowy, żartobliwy, bardzo osobisty. Warto wyznaczyć np. jakiś motyw przewodni całej zabawy i poprosić gości o odpowiednie przygotowanie się. Typowe zaproszenie oprócz danych imiennych obu stron powinno zawierać powód wyprawienia przyjęcia, datę, godzinę, miejsce oraz – bardzo dziś popularną – prośbę o potwierdzenie obecności w określonej formie. Jest to bardzo pomocne, zwłaszcza podczas organizacji dużej imprezy. Dzięki temu będziemy mogli kontrolować listę zaproszonych, a w razie licznych odmów – zaprosić gości rezerwowych.

Savoir-vivre dużą wagę przykłada do odpowiedniego ustawienia stołów oraz rozsadzenia gości. Perfekcyjny gospodarz powinien zadbać o każdy detal – o to, by np. kobiety siedziały przy stole naprzemiennie z mężczyznami, o dekorację, którą trzeba dopasować do charakteru przyjęcia. Jeśli impreza ma charakter formalny, oprócz gustownej porcelany na stole można umieścić niskie kwiaty lub stroiki oraz niewielkie świeczki – by nie przeszkadzały w rozmowie. Urządzając prywatkę dla znajomych, możemy bardziej zaszaleć, a najważniejsza jest kreatywność organizatora. Na stole mogą pojawić się kolorowe dodatki, elementy powtarzające motyw tematyczny „naszego” karnawału, których warto użyć także do dekoracji miejsca do tańców.

Dobrze dobrane menu i smak potraw nierzadko wpływają na ocenę całej imprezy. Dlatego to takie ważne elementy każdej zabawy. Przy ustalaniu jadłospisu weźmy pod uwagę osobiste preferencje gości – jeśli je znamy. Wśród zaproszonych mogą pojawić się np. wegetarianie, dlatego warto przygotować zestaw różnorodnych dań. Zarówno w przypadku oficjalnego, jak i przyjacielskiego spotkania liczy się efekt miłego zaskoczenia, a nawet zachwytu. Możemy go uzyskać, pozwalając sobie na dowcipną aranżację na talerzu w mniej oficjalnym towarzystwie czy też przygotowując smakowite arcydzieła na półmiskach podczas formalnego bankietu.

Ważną rzeczą, o której warto pamiętać, są przystawki. To ciekawy dodatek, dzięki któremu zaostrzymy apetyt gości oraz w finezyjny sposób zapowiemy dania główne. Smaczny i oryginalny pomysł na taki przysmak to Aperitiny – produkt marki Monini dostępny w kilku smakach m.in. : suszonych pomidorów, czarnych oliwek, czerwonej i żółtej papryki. Te pyszne kremy do smarowania idealnie nadają się na tzw. „czekadełko” lub jako element przywitania i prezentu powitalnego dla gości. Świetnie sprawdzą się jako dip do chipsów, dodatek do ciepłej bruschetty, przysmak do wędlin i mięs czy też niebanalna dekoracja talerza czy samych potraw. Jest to też doskonały pomysł na faszerowane jajka w różnych smakach i kolorach. Więcej pomysłów na zastosowanie tego iście imprezowego przysmaku na www.monini.pl . Podczas przyjęcia nie zapominajmy również o lekkich drinkach, ponczu i solidnej dawce witaminy C dla gości, która zneutralizuje ewentualne konsekwencje ostrzejszego balowania. Doskonałym produktem na tę okazję będzie 100% sok z cytryn sycylijskich Monini – wygodne, funkcjonalne opakowanie zawiera około kilograma, wyciśniętych już cytryn najwyższej jakości. Świetny do drinków, sałatek, ryb, gorącej herbaty.

Po skończonej zabawie zaplanujmy jakiś miły akcent dla gości – zapakowany mini-deser lub inne smakowitości, których smak możemy podkręcić kremem z octu balsamicznego Monini. To świetny pomysł nie tylko podkreślający smak deserów, lodów i owoców, ale także doskonale sprawdzający się jako dekoracja mięs, wędlin czy samego talerza/półmiska.

Zaproszonych także obowiązują zasady etykiety. Jeśli kilku gości wychodzi nieco wcześniej niż pozostali, powinni oni z odpowiednim wyprzedzeniem poinformować gospodarza, aby nie był zaskoczony, a następnie wyjść niespostrzeżenie, żegnając się jedynie z organizatorem, by nie wprowadzić zbędnego zamieszania.

Stosując się do tych kilku prostych zasad, możemy mieć pewność, że w trakcie spotkania nic nas nie zaskoczy, a samo przyjęcie zapisze się w pamięci zarówno gospodarzy, jak i gości jako mile spędzony czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.