Wizyta w browarze świątecznym prezentem od Bosmana

przez | 21/12/2011

Browar Bosman w ubiegły piątek otworzył się dla zwiedzających, którzy zwyciężyli w konkursie „Odkrywaj perły Pomorza Zachodniego”. Goście, na własne oczy przekonali się jak wytwarza się piwo, po które najchętniej sięgają mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego.

Konkurs „Odkrywajmy perły Pomorza Zachodniego” miał na celu zwrócenie uwagi na symbole regionu, które są dumą województwa. Każdego dnia trwania rywalizacji prezentowane były częściowo zakryte zdjęcia zabytków, obiektów kulturalnych oraz atrakcji turystycznych regionu. Co godzinę odsłaniano kolejne elementy fotografii, a zadaniem uczestników było jak najszybsze rozszyfrowanie co przedstawiało zdjęcie. Ten, kto pierwszy prawidłowo odgadł zagadkę wygrywał nagrodę główną, którą była wizyta w browarze Bosman, a cztery pozostałe osoby otrzymywały bosmańskie kufle. Trwający 15 dni konkurs odbył się na profilu marki na portalu Facebook – www.facebook.com/PiwoBosman.

Nadszedł czas, aby 15 zwycięzców konkursu zapoznało się z tajnikami powstawania unikatowego piwa o głębokim smaku i bursztynowej barwie. Zwiedzających po historycznym miejscu, zbudowanym w 1848 roku, oprowadził Mariusz Domański, który zna wszystkie sekrety szczecińskiego browaru.

Zwiedzający mogli zobaczyć miedziane kadzie warzelnicze z XIX wieku o pojemności aż 330 hl, dowiedzieć się co jest potrzebne do wytworzenia piwa, a także poczęstować się najświeższym niepasteryzowanym piwem wprost z linii produkcyjnej. Goście spróbowali także  poszczególnych składników niezbędnych do produkcji piwa – świeżej wody oligoceńskiej  oraz najwyższej jakości słodu.

Jeden z najnowocześniejszych browarów w Polsce wytwarza  doskonałe regionalne piwo Bosman według najwyższych standardów warzenia. Jest to miejsce w którym tradycyjne elementy od wieków stosowane przy produkcji piwa przenikają się z najnowszymi technikami produkcji.

Zwiedzanie browaru przy ulicy Chmielewskiego 16 w Szczecinie rozpoczęło się o godzinie 12 i trwało około dwie godziny. Uczestnicy spotkania mogli bezpośrednio zetknąć się z historią szczecińskiego browarnictwa i dowiedzieć się wielu interesujących ciekawostek na temat browaru.