O-I kontynuuje inwestycje w zrównoważony rozwój, czego przykładem jest piec nowej generacji w zakładzie w San Polo

Globalny producent opakowań szklanych, firma O-I, ujawniła swoją najnowszą inwestycję w bardziej ekologiczne technologie produkcyjne, poczynioną w zakładzie w San Polo, w pobliżu winnic Veneto we Włoszech. Nowy piec, uruchomiony 27 czerwca, sprawia, że szklane opakowania będą jeszcze bardziej przyjazne dla środowiska niż są już z natury.

Nowa inwestycja we Włoszech pomoże O-I w realizacji celów z zakresu zrównoważonego rozwoju, które zakładają zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla, a także zwiększenie wydajności. To kolejny projekt O-I, który ma przynieść korzyści środowiskowe, po uruchomieniu nowego pieca w Barcelonie (Hiszpania) i wprowadzeniu fotowoltaicznych paneli solarnych w zakładzie w Béziers (Francja).

Wartość inwestycji w San Polo wynosi 15 milionów Euro. Prace, od etapu planowania do wznowienia produkcji, trwały dziewięć miesięcy. Nowy piec, nazwany Centauro, został wyposażony w system, który łączy technologię regeneracyjną z rekuperacyjną.

„Centauro to pierwszy piec tego rodzaju na świecie. Jesteśmy dumni, że Włochy przyczyniają się do zdefiniowania nowego standardu jakościowego w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i efektywności” – powiedział Alessandro Gardenal, kierownik zakładu w San Polo.

San Polo to zakład wyspecjalizowany w dostawach zielonego szkła i szkła UVAG (odpornego na działanie promieni UV) na rynek win i win musujących. Już przed obecną inwestycją był to nowoczesny, przyjazny dla środowiska ośrodek. Od dawna stosuje filtry obniżające poziom emisji i wykorzystuje 85% stłuczki (przetworzone szkło) do produkcji nowych opakowań szklanych. Jednakże O-I chciało jeszcze bardziej ograniczyć wpływ zakładu na środowisko, zgodnie z ambitnymi planami dotyczącymi zrównoważonego rozwoju. Gardenal wyjaśnia: „Tym samym, San Polo to pierwszy zakład we Włoszech, który został całkowicie odnowiony i wyposażony w piec nowej generacji, umożliwiający zdecydowane zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie, obniżenie emisji CO2. Nowa technologia radykalnie obniża też zużycie wody, o około 30 milionów litrów rocznie.”

Prezes O-I Manufacturing we Włoszech, Angelo Breviari, dodaje: „Zakład należy teraz do najbardziej ekoprzyjaznych i najwydajniejszych w Europie. Nowy piec wymagał też unowocześnienia pozostałego parku maszynowego i dodania nowych urządzeń, z których wszystkie są własnymi konstrukcjami O-I. Było to niezbędne, aby zaoferować klientom jeszcze wyższy standard jakości. Zakład, zatrudniający 217 pracowników, jest jednym z najważniejszych ośrodków gospodarczych w okolicy. Jesteśmy dumni, że przyczyniamy się nie tylko do ochrony środowiska, ale także do rozwoju ekonomicznego regionu Veneto. Realizując program „zero wypadków”, szczycimy się też faktem, że nasz zakład przekroczył już 500 dni bez wypadku.”

„Zakład San Polo od wielu lat jest partnerem najbardziej szanowanych lokalnych producentów win i win musujących, zaś nasze szklanej butelki są wytwarzane w bardzo bliskiej odległości od winnic, co przekłada się na niezwykle terminowe dostawy. To ważne nie tylko z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, ale także ponieważ pomagamy naszym klientom lepiej sprostać popytowi” – mówi Giovanni Saudati, dyrektor ds. sprzedaży w O-I Italy.

Konferencja inauguracyjna: zaangażowanie O-I w sprawy zrównoważonego rozwoju

Aby podkreślić wagę uruchomienia nowego pieca w San Polo, O-I zorganizowało okrągły stół poświęcony następującemu tematowi: „Zrównoważona przyszłość dla środowiska: zobowiązanie O-I”. W spotkaniu udział wzięli ważni goście, tacy jak Maurizio Sacconi (minister pracy i polityki społecznej), senator Tiziano Treu, senator Maurizio Castro, dr Alessandro Vardanega (prezes Unindustria Treviso) i dr Claudio Brizi (dyrektor zarządzający GDF Suez). Celem okrągłego stołu było wyjaśnienie, jak najnowsza inwestycja wpisuje się w strategię O-I oraz w ambitne plany firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju, które chce osiągnąć do 2017 r.

Vitaliano Torno, wiceprezes ds. sprzedaży i marketingu w O-I Europe, wyjaśnił: „Przyjmując rok 2007 za punkt wyjścia, O-I zamierza osiągnąć następujące cele do 2017 r. Chcemy zmniejszyć globalne zużycie energii o 50% i zwiększyć o 60% udział przetworzonego szkła w produkcji nowych szklanych butelek. To główne elementy, które pozwolą nam zrealizować trzeci cel: zmniejszyć emisję ekwiwalentów dwutlenku węgla o 65%. Naszym zamiarem jest także wyeliminowanie wypadków w miejscu pracy dzięki wdrożeniu firmowego programu BHP.”

Wykorzystanie w większym stopniu stłuczki, która topi się przy niższej temperaturze niż surowe materiały, pozwoliłoby uzyskać znaczne oszczędności pod względem zużycia energii i emisji, oszczędzając przy tym surowce, dzięki czemu szkło byłoby jeszcze bardziej zrównoważonym towarem. „Jeśli jednak chcemy zwiększać wykorzystanie stłuczki, musimy mieć dostęp do stłuczki lepszej jakości” – wyjaśnia Torno.

O-I pracuje także nad zmniejszaniem wagi swoich opakowań szklanych, aby zaproponować produkty bardziej przyjazne dla środowiska. „Chcemy naszym klientom oferować szklane pojemniki, które są w pełni przyjazne dla środowiska – mówi Torno. – Dlatego przygotowaliśmy ofertę butelek Lean+Green™, lżejszych od standardowych.”

Szklane pojemniki, które można bez końca przetwarzać bez utraty jakości, są z natury zrównoważone. Szkło jest chemicznie obojętne i homogeniczne, dzięki czemu szklane opakowania są zdrowe i bezpieczne – idealnie zabezpieczają napoje i żywność, bez ryzyka skażenia. Jest to szczególnie istotne w czasie narastających obaw o wpływ niektórych materiałów używanych do produkcji opakowań na zdrowie konsumentów.

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu