Smaki i pejzaże Friuli. Nowe warsztaty fotograficzno–kulinarne Akademii Nikona we Włoszech

Foto-eno-kulinaria, czyli fotografia, wino i włoska kuchnia. To już drugie takie warsztaty Akademii Nikona, organizowane wraz ze Stowarzyszeniem Miłośników Włoch „Italianissima”, tym razem w dniach 6–14 listopada w regionie Friuli-Wenecja Julijska.

Organizatorzy postanowili połączyć naukę fotografii ze zgłębianiem tajników włoskiej kuchni: Uczestnicy odkryją uroki północno-wschodnich Włoch przez obiektywy aparatów i za pośrednictwem podniebienia. Prowadzący – Leszek Szurkowski – to znawca wszystkich trzech tematów, którym poświęcony będzie wyjazd.

Fotograficznym celem wyjazdu jest nauka świadomego fotografowania lustrzanką lub kompaktem. W niewielkiej grupie wykładowca znajdzie czas dla każdego: doradzi, jak najlepiej wykorzystać sprzęt, oraz przekaże podstawową wiedzę o obrazie. Fotografia będzie obecna także podczas wycieczek, degustacji i posiłków. Organizatorzy zapewniają możliwość testowania lustrzanek i obiektywów Nikona.

Uczestnicy zwiedzą m.in. piękne okolice jeziora Barcis, rezerwat Forra del Cellina oraz małe włoskie miasteczka i winnice. Zaplanowano także wizytę w szynkarni i stuletnim młynie oraz warsztaty kulinarne z przygotowywania prawdziwego, włoskiego makaronu. Szczególną atrakcją będą: dwudniowy pobyt w Wenecji oraz zwiedzanie mało znanych wysp w okolicy miasta – to okazja do posmakowania weneckich dań na bazie ryb i owoców morza, a także do zdjęć o „magicznej porze” oraz w nocy i o świcie. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, bez względu na umiejętności fotograficzne.

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu