Pochodzenie ma znaczenie

przez | 15/06/2010

Jak wynika z badania przygotowanego na zlecenie Kropli Beskidu co drugi polski konsument (52%) zwraca uwagę na źródło pochodzenia kupowanych produktów spożywczych. Przeszło połowa Polaków (55%) sprawdza informacje zawarte na etykietach. Choć wciąż ważna jest cena, jakość staje się coraz istotniejszym czynnikiem wpływającym na wybór produktów spożywczych.

Na zlecenie Kropli Beskidu ośrodek badania opinii TNS OBOP przeprowadził ogólnopolskie badanie opinii publicznej na reprezentatywnej próbie 1000 polskich konsumentów. Celem badania było poznanie opinii Polaków, czy kierują się źródłem pochodzenia podejmujac decyzje zakupowe dotyczące wybieranych przez siebie produktów, w tym także wód butelkowanych.

Wyniki badań pokazały, że polscy konsumenci podejmując decyzje o zakupie wód butelkowanych najczęściej zwracają uwagę na ich cenę, ale jednocześnie coraz częściej zaczynają przywiązywać wagę do jakości wody i źródła jej pochodzenia (44% badanych). Istotnymi czynnikami wpływającymi na ich decyzje o zakupie wody są także skład mineralny (24%) oraz smak (24%).

„Badanie tylko potwierdza trend, który wśród restauratorów i szefów kuchni jest obecny od dawna. Zawsze gdy wybieram półprodukty do moich dań, najpierw muszę dowiedzieć się skąd pochodzą. Podobnie jest z napojami podawanymi do potraw, a szczególnie istotne jest pochodzenie serwowanych wód. Jeżeli woda pochodzi z dobrego źródła to mam pewność, że moi klienci otrzymują produkt najwyższej jakości”- mówi Wojciech Modest Amaro restaurator, laureat kulinarnego Oskara – Chef de l`Avenir 2007.

Woda jest podstawowym elementem życia człowieka, dlatego należy dbać o to, by była najwyższej jakości. Bezpośredni wpływ na jej jakość ma źródło pochodzenia z którego jest wydobywana. Tak jest w przypadku wody butelkowanej marki Kropla Beskidu, wydobywanej w Beskidzie Sądeckim.

„Tylicz znajduje sie w bezpośrednim sąsiedztwie Popradzkiego Parku Krajobrazowego, co ma duże znaczenie dla ochrony tamtejszych zbiorników wód podziemnych przed szkodliwymi wpływami działalności ludzkiej” – mówi hydrogeolog prof. Jan Dowgiałło. „Panujące tu sprzyjające warunki geologiczne i hydrogeologiczne oraz właściwie wykonane ujęcia wody podziemnej, a także nowoczesny system ich eksploatacji przyczyniają się do zachowania pożądanych, naturalnych właściwości wody” – dodaje.

Kropla Beskidu od 4 lat cieszy się rekomendacją Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Dotychczas zaliczana do wód źródlanych, przez wiele lat była poddawana cyklicznym badaniom przez tę placówkę. Regularnie przeprowadzane testy potwierdziły, że woda marki Kropla Beskidu utrzymuje cały czas stabilny poziom składników mineralnych. Dzięki temu na początku 2010 roku została zakwalifikowana jako naturalna woda mineralna – nisko zmineralizowana.

„Zmiana klasyfikacji nastąpiła w oparciu o aktualnie obowiązujące normy w zakresie wód mineralnych oraz źródlanych i jest zgodna z regulacjami Unii Europejskiej. Spełnienie restrykcyjnych wymogów unijnych jeszcze raz potwierdziło wysoką jakość Kropli Beskidu” – mówi Adam Metelski dyrektor ds. nowych technologii na rynki Unii Europejskiej w The Coca-Cola Company. „Dołączenie Kropli Beskidu do grupy „naturalnych wód mineralnych” nie wpłynęło na poziom mineralizacji oraz na właściwości i zalecenia dotyczące spożywania naszej wody. Kropla Beskidu może być wciąż spożywana w każdej ilości, z dowolną częstotliwością, przez osoby w każdym wieku” – dodaje.