Fuzion – powiew argentyńskiego karnawału

Zaczął się karnawał, mamy więc okazję do świetnej zabawy – jak kto woli: na hucznym balu do białego rana lub kameralnej prywatce w gronie przyjaciół. Nic lepiej nie wprowadzi w karnawałowy nastrój niż lampka dobrego wina. Jakiego? Idealne na taką okazję są argentyńskie wina Fuzion.

Doskonałym towarzyszem karnawałowych przyjęć będzie na pewno szkarłatne Fuzion Malbec, które już na wstępie urzeka wspaniałym aromatem fig, suszonych śliwek czy rodzynek, z wanilią i czekoladą w tle. W smaku wyczujemy delikatną kwaskowość, nuty słodkiej taniny i przyjemne, długie zakończenie.
Nawet najbardziej wybredni amatorzy winnych trunków nie powinni się zawieść na Fuzion Shiraz, kolejnej dumie domu winiarskiego rodziny Zuccardi.  To wino o purpurowej barwie z odcieniami głębokiego fioletu, mocnym (z wyraźnie wyczuwalną taniną i długim zakończeniem) smakiem, spowitym aromatem leśnych owoców z nutami słodkich jeżyn i wiśni.

Fuzion_IV

Natomiast miłośnikom białego wina można śmiało polecić Fuzion Chenin Blanc Chardonnay. Jego słomkową barwę wzbogacają odcienie delikatnej zieleni, zapowiadające lekki, owocowy bukiet. Łatwo w nim wyczuć delikatne tony bananów, jabłek, gruszek i melona, osłodzone łagodnym, miodowym aromatem. Subtelna kwaskowatość i smak rozwinięty nutami cytrusów i brzoskwiń oraz harmonijne zakończenie z pewnością przypadną do gustu amatorom wybornych trunków.
Karnawał to także okazja do szaleństw kulinarnych. Kiedy jak nie teraz  zatroszczymy się o stół pełen przysmaków, pasujących do szlachetnych win? W karnawałowym menu świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu potrawy z makaronów oraz na przykład duszona wołowina, z którą doskonale komponuje się czerwone wytrawne Fuzion Alta.

Fuzion IKto chciałby mile zaskoczyć gości przyjęciem w argentyńskim stylu, może  się pokusić o pierogi empanadas.
Składniki:
•        400 g mąki pszennej
•        125 g masła
•        400 g mielonego mięsa
•        2 cebule
•        2 łyżki rodzynek
•        0,5 łyżki ostrej papryki, sól, oliwa

Sposób przyrządzenia:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju, po czym dodajemy mięso. Po kilku minutach smażenia farsz zalewamy szklanką wody i dusimy. Kiedy woda odparuje, dodajemy rodzynki, paprykę i sól. Z mąki, masła i łyżeczki soli oraz wody zagniatamy ciasto aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, po czym rozwałkowujemy je na placek grubości 4-5 mm. Z ciasta wycinamy duże koła (ok. 10 cm średnicy), napełniamy je farszem i zalepiamy. Pierogi układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
Smak empanadas doskonale podkreśli wino, na przykład Fuzion Tempranillo Malbec, czy Fuzion Shiraz Cabernet. Trunki te doskonale wypadną również w towarzystwie serów, przyprawionego na ostro pieczonego kurczaka czy grillowanego mięsa.
Winiarska Argentyna już dawno przestała być traktowana jak ubogi krewny starej Europy. Wiele tutejszych win na stałe weszło do kanonu światowego winiarstwa. Większość z nich pochodzi z prowincji Mendoza, malowniczo położonej u stóp Andów. Tamtejsze suche tereny nawadniane są wodą z rzek, powstałą z topniejących śniegów, spływających z gór. To fascynujący region Argentyny, a miasto Mendoza ma swój swoisty urok i charakter. Właśnie tutaj od XIX wieku swoje winnice posiada też rodzina Zuccardi. „Nie sprzedajemy wina – sprzedajemy przyjemności” – zwykł mawiać Jose Alberto Zuccardi, szef domu winiarskiego rodziny Zuccardi i syn założyciela. Ich winiarskie imperium to ponad 7 tysięcy hektarów winnic i około 10 milionów litrów wina rocznie.
Rodzina nie boi się eksperymentować, stosując najnowsze technologie nawadniające czy łącząc nietypowe smaki i aromaty. To wszystko oraz duża troska o winnice i dbałość o wysoką jakość wina czynią z niej jednego z najbardziej rozpoznawalnych na świecie argentyńskich producentów wina. Obecność tych wspaniałych trunków w Polsce zawdzięczamy firmie Partner Center.
Szampańskiej zabawy!

PRportal.pl – informacje prasowe dla biznesu