„Flying Christmas” w Centrum Cybernetyki – pierwszy projekt „pop – up restaurant” w Polsce

przez | 12/11/2009

Elegancka wigilijna kolacja w tak nietypowym miejscu jak fabryka, magazyn, hurtownia? Czemu nie! Oryginalna formuła „pop – up restaurant”, czyli projektów kulinarno-artystycznych zawitała do Polski i stanowi nową i świeżą formułę spotkań świątecznych. „Odświętnie ale swobodnie, świątecznie ale wygodnie” to hasło przyświeca idei Flying Christmas w Centrum Cybernetyki. Projekt trwa tylko do końca grudnia.

W warszawskim Centrum Cybernetyki świat biznesu i sztuki spotyka się w niecodziennej świątecznej scenerii. Pomysłodawczynią projektu nazwanego Flying Christmas jest projektantka mody i inicjatorka akcji artystycznych Monika Jakubiak. Do współpracy zaproszono Agnieszkę Kręglicką, orędowniczkę Slow Foodu, której firma Kręgliccy Restauracje i Catering zadba o satysfakcję podniebień. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce.

Projekt Flying Christmas zaprasza świat biznesu do designerskiej przestrzeni na  celebrowanie spotkań świątecznych w wyjątkowej formule. Specjalnie na potrzeby projektu miejsce, które restauracją na co dzień nie jest, zmienia się w bajkową świąteczną krainę pełną pachnących choinek, prezentów, migoczących lampek, miękkich pledów i niespodzianek. Do tego muzyka na żywo i animacje a wśród wykwintnego świątecznego menu Agnieszki Kręglickiej zaskakujące pozycje: dania do jedzenia palcami, możliwość tworzenia własnych potraw i inne zabawy kulinarne.

Projekt będzie trwać tylko 6 tygodni, do końca grudnia 2009 więc jeśli nie zdąży się z rezerwacją tym razem, może nie być już następnej okazji. Koszt jednego spotkania dla 50 osób to około 26.000 złotych. Ilość miejsc jest ograniczona.

„Z ideą pop-up restaurant spotkałam się w Londynie. Młodzi, kreatywni restauratorzy ze świeżymi pomysłami szukali miejsc, w których mogliby organizować cykliczne kulinarne projekty, gdzie całość byłaby czymś więcej niż tylko restauracją. Miała być wydarzeniem, przeżyciem.. Tak powstała idea pop – up restaurant i teraz będziemy mieli okazję doświadczyć tego w Centrum Cybernetyki” – tłumaczy Monika Jakubiak, dyrektor artystyczna Centrum Cybernetyki, projektantka mody, inicjatorka wielu projektów artystycznych m.in. z Grażyną Kulczyk czy Vivienne Westwood. Ponieważ wszystko ma być najlepszej jakości, część kulinarna projektu została powierzona Agnieszce Kręglickiej, warszawskiej restauratorce, orędowniczce slow foodu.

„Pop – up restaurant” to inicjatywa kulinarno – artystyczna z Wielkiej Brytanii. Pierwsze restauracje położone w najdziwniejszych miejscach powstawały w Londynie na ulicy Brick Lane. Kreatywne podejście do sposobu przygotowywania i serwowania spowodowały ich coraz większą popularność. Od tego czasu pop – up restaurants możemy spotkać w wielu państwach, wreszcie również w  Polsce.

Centrum Cybernetyki to alternatywne miejsce organizowania ciekawych wydarzeń na mapie Warszawy. Centrum ma ponad 450 metrów kwadratowych. Na drugie piętro budynku numer dwa wjeżdżamy towarową windą w stylu nowojorskim, którą obsługuje prawdziwy windziarz – to unikalny motyw – do wykorzystania również w czasie organizowanych imprez. Wnętrze kiedyś było magazynem, obecnie przestrzenią z designerskim wystrojem otwartą na organizowanie imprez, ciekawych wydarzeń, warsztatów.