Firma MAKRO Cash & Carry poszerza ofertę szkoleń o specjalistyczny kurs dla barmanów

przez | 04/08/2009

Od lipca br. MAKRO Cash & Carry oferuje nowe specjalistyczne szkolenie dedykowane barmanom. Uczestnicy poznają techniki organizacji pracy baru, sprzęt potrzebny do sprawnego mieszania drinków, a także nauczą się przyrządzać idealną Tequilę Sunrise czy doskonałego Toma Collinsa.

Właściciele lokali gastronomicznych, barmani, szefowie barów czy pracownicy pubów i restauracji począwszy od 7 lipca mają okazję poznać sekrety sprawnego zarządzania barem i zgłębić tajniki przyrządzania doskonałych drinków. Cykl pierwszych trzynastu pilotowych szkoleń barmańskich w MAKRO Centrum Rozwoju Firm zaplanowano na kolejne wtorki – w pierwszej fazie zostanie przeszkolonych około 120 osób.

Pierwsza część szkolenia ma charakter teoretyczny i trwa godzinę, podczas której uczestnicy zostają wprowadzeni w tajemną wiedzę, dotyczącą miksologii. Prowadzący, Mikołaj Nowak z Międzynarodowej Szkoły Barmanów Cocktail System, w swojej prezentacji przedstawia: podział i charakterystykę napojów mieszanych, składniki napojów mieszanych, techniki miksowania i miary barowe.

Po zapoznaniu się z informacjami teoretycznymi, kursanci przechodzą trzygodzinne praktyczne szkolenie zarówno z zakresu miksologii, jak i innych najpopularniejszych technik, stosowanych w pracy za barem. W tej części prowadzący prezentuje podręczny sprzęt i dodatki komplementarne (np. mieszadełka, szpadki koktajlowe) oraz specjalistyczne szkło barowe. Zwraca też uwagę na kwestię obsługi klienta, odpowiedni wygląd barmana i jego zachowanie. Nie bez znaczenia jest sposób przyjmowania zamówień, kolejność czynności podczas ich realizacji, rozmieszczanie i prezentacja napojów oraz umiejętność odgadywania oczekiwań klientów.

Uczestnicy szkolenia pod okiem trenera samodzielnie przyrządzają klasyczne napoje typu Long Drinks, Short Drinks i Soft Drinks – m.in. Margharitę, Moijto, Pińa Coladę czy Tequilę Sunrise. Owe wyśmienite koktajle są w profesjonalny sposób ozdabiane dekoracjami ze świeżych owoców i przypraw. Kursanci dowiadują się także, czym jest, flair (styl dowolny w przygotowaniu drinków) czy free pouring (intuicyjne nalewanie alkoholu bez użycia miarek) i wykorzystują w praktyce wiedzę na temat miksologii. Uczą się posługiwania miarami barowymi, dobierania składników do drinków czy różnych technik miksowania. Do przygotowania napojów służą im najlepszej jakości alkohole i dodatki – m.in. syropy smakowe Rioba.

Po zakończeniu kursu uczestnicy mogą pochwalić się nie tylko umiejętnością przyrządzenia doskonałego Daiquiri, lecz także certyfikatem ukończenia szkolenia w MAKRO Centrum Rozwoju Firm. Otrzymują również materiał wspomagający i utrwalający zajęcia. Najcenniejsza jest jednak wiedza – pozwoli im ona stworzyć profesjonalny bar, który przyciągnie klientów zarówno bajecznie kolorowymi drinkami, jak i osobą barmana z prawdziwego zdarzenia.

MAKRO Centrum Rozwoju Firm oferuje szeroki wybór szkoleń dla sektora HoReCa. To nie tylko okazja do podnoszenia swoich kwalifikacji, lecz także sposobność do nawiązania kontaktów handlowych i biznesowych oraz wymiany doświadczeń pod okiem specjalistów. Profesjonalne szkolenia obejmują zagadnienia takie, jak kuchnia polska i włoska, wina w gastronomii, prowadzenie kawiarni czy system jakości HACCP.