Niezmienny smak The Famous Grouse

przez | 28/07/2009

The Famous Grouse, szkocka whisky produkowana od 1896 roku, a od maja 2009 znajdująca się  w portfolio firmy Brown-Forman Polska, od początku powstania pozostaje niezmienna pod względem smaku, aromatu i wysokiej jakości, będąc szkocką whisky No 1.  „Sławna Kuropatwa” zawdzięcza swoją sławę doskonałej recepturze produkcji oraz rygorystycznemu jej przestrzeganiu przez Master Blendera.

i[1]._70cl - KopiaMaster Blender pełni rolę  „strażnika” w procesie produkcji whisky. Dba o zgodność z recepturą, prawidłowość całego procesu i efekt końcowy, czyli smak,  bukiet i jakość.

Przez ostatnie 18 lat to kluczowe stanowisko w destylarni The Famous Grouse, zajmował niezrównany John Ramsay, który od 43 lat związany jest z produkcją whisky. Jednakże pod koniec lipca br.  John Ramsay odchodzi na emeryturę. Jego miejsce zajmie kolejny Master Blender, który z pewnością będzie kontynuował dzieło Johna i utrzymywał The Famous Grouse na zasłużonej pozycji lidera wśród szkockich whisky. Te zaszczytne miejsce obejmie Gordon Motion.

The Famous Grouse –  to szkocka whisky typu blended. Jej twórcą był Matthew Gloag, który nazwał swoją whisky na cześć najpopularniejszego szkockiego dzikiego ptaka czyli czerwonej kuropatwy „Red Grouse”. W 1905 roku marka staje się „Famous” – whisky Matthew’sa stała się tak popularna, ze wkrótce zaczęto ją nazywać „Tą Słynną Grouse”. Powstaje w procesie mieszania najlepszych, esencjonalnych whisky słodowych takich jak Macallan i Highland Park oraz wyjątkowych, łagodnych whisky zbożowych. Właśnie odpowiedniemu połączeniu tych dwóch gatunków, The Famous Grouse zawdzięcza swój gładki i delikatny smak. The Famous Grouse jest ulubioną whisky w Szkocji, Wielkiej Brytanii i stopniowo zdobywa kolejne rynki. Dziś jest już znana w ponad 100 krajach na całym świecie.