Koktajlowa whisky Dewar’s

przez | 21/07/2009

Whisky to trunek, który zazwyczaj pijamy bez dodatków, ewentualnie z odrobiną wody i lodu. Tradycyjne spojrzenie na whisky jest już jednak nieaktualne. Zgodnie z najnowszymi trendami w miksologii na bazie whisky można tworzyć smakowite koktajle.  Producenci whisky Dewar’s  polecają 3 wyśmienite drinki na bazie doskonałej szkockiej whisky.

Koktajle Dewar’s  – tradycja i nowoczesność

Wysokiej klasy whisky Dewar’s znana jest ze swojego wyjątkowego smaku. Pochodzący ze Szkocji alkohol od panad 125 lat wytwarzany jest zgodnie z tą samą recepturą, która gwarantuje, że każda butelka whisky Dewar’s jest równie doskonała. Aby w pełni poczuć charakterystyczny smak trunku najczęściej pity jest on sam lub jedynie z lodem. Jednak producenci dwunastoletniej whisky Dewar’s proponują inne spojrzenie na ten klasyczny trunek. Na bazie whisky można bowiem tworzyć wspaniałe koktajle, w których smak alkoholu przełamany jest słodkimi i owocowym nutami. Marka Dewar’s szczególnie poleca trzy drinki na bazie whisky. Koktajle inspirowane były historią i pochodzeniem marki Dewar’s oraz wyjątkowym smakiem trunku.

rob_roy_malyRob Roy

Whisky Dewar’s produkowana jest w Szkocji. Koktajl Rob Roy swoją nazwę oddziedziczył po szkockim bohaterze z XVIII wieku – Robercie Roy McGregorze. Robert często zwany był też „Czerwonym Robertem” ze względu na swoją charakterystyczną, ognistorudą fryzurę. Porównywano go także do angielskiego bohatera Robina Hooda, który podobnie jak Robert Roy słynął ze swojej dobroci.

Składniki

  • 3 części Whisky Dewar’s
  • 1 i ½ części Martini Rosso
  • 1 wisienka koktajlowa

Przygotowanie

Umieść wszystkie składniki w shakerze wypełnionym lodem i wymieszaj. Następnie przelej koktajl do schłodzonej szklanki Martini. Całość udekoruj wisienką.

old_fashioned_malyOld Fashioned

Pierwsze definicja koktajlu pojawiła się w maju 1806 roku           w jednej w nowojorskich gazet. Dziennikarz napisał, że koktajl jest miksturą alkoholi, przypraw, owoców i cukru. To właśnie te składniki są podstawą koktajlu Old Fashioned. 12 letnia Whisky Dewar’s jest doskonałą podstawą, do tworzenia tego tradycyjnego koktajlu.

Składniki

  • 1 część whisky Dewar’s
  • 1/3 części cukru
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 2 wisienki koktajlowe
  • Woda gazowana

Przygotowanie

W szklance umieść syrop i plasterki pomarańczy. Dolej do tego wody i wyjmij plasterki pomarańczy. Dolej whisky Dewar’s i lód tak, by wypełnić szklankę. Koktajl udekoruj plasterkiem pomarańczy i kandyzowaną wisienką.

ginger_beer_malyDewar’s Ginger Beer

Piwo imbirowe początkowo tworzone było na bazie imbiru, cukru i cytryn.  To piwo, które kupujemy obecnie jest produkowane     w bardzo podobny sposób, choć ma wyraźniejszy smak imbiru. Marka Dewar’s proponuje, by smak imbiru wzmocnić whisky.

Składniki

  • 1 część whisky Dewar’s
  • 3 części piwa imbirowego
  • 1 ćwiartka pomarańczy

Przygotowanie

Wypełnij wysoką  szklankę do piwa kostkami lodu i wlej whisky Dewar’s. Dopełnij szklankę piwem imbirowym i ozdób koktajl ćwiartką pomarańczy.

Inspirujące smaki i kolory

Koktajle proponowane przez markę Dewar’s zaskakują swoja świeżością i oryginalnymi smakami.  Uruchamiają też wyobraźnię, dzięki czemu inspirują do tworzenia nowych fantazyjnych kompozycji na bazie ekskluzywnej whisky Dewar’s. Koktajle odsłaniają wiele nowych możliwości, które docenią zarówno amatorzy klasycznej whisky jak i zwolennicy kolorowych koktajli.