MAKRO Cash & Carry uruchamia pierwszą specjalistyczną platformę rybną w Polsce

przez | 16/07/2009

Firma MAKRO Cash & Carry uruchomiła pierwsze w kraju specjalistyczne centrum dystrybucji ryb i owoców morza. Dzięki nowemu rozwiązaniu klienci MAKRO przez 7 dni w tygodniu będą mieli dostęp do szerokiej oferty świeżych ryb.  

Świeże ryby i owoce morza dostępne tylko raz w tygodniu? To już przeszłość. Dzięki nowej specjalistycznej platformie rybnej klienci MAKRO Cash & Carry będą mogli zaopatrywać się w najwyższej jakości ryby i owoce morza każdego dnia. Platforma rybna, usytuowana w okolicach Częstochowy, to odpowiedź firmy na rosnącą popularność ryb i owoców morza w naszym kraju i ewoluujące gusty kulinarne Polaków.

Jednym z podstawowych założeń projektu jest gwarancja dostępności świeżego towaru. Maksymalne skrócenie łańcucha dostaw zapewnia ciągłość sprzedaży i stałą dostępność asortymentu we wszystkich halach MAKRO. Ryby i owoce morza są dostarczane na platformę bezpośrednio od hodowców i rybaków tuż po połowach. Ułożone i przesypane lodem w specjalnych styropianowych pojemnikach przeznaczonych do transportu trafiają na Platformę. Po dokładnej kontroli jakościowej i zakwalifikowaniu do dalszego obrotu dostarczane są do wszystkich hal MAKRO.

Chcemy, aby przekonanie, że świeżą rybę można nabyć tylko raz w tygodniu, przeszło do lamusa. Nadszedł czas, by klienci przyzwyczaili się, że dostawa świeżych ryb odbywa się 7 dni w tygodniu. Dzięki nowemu rozwiązaniu we wszystkich naszych halach dostępna będzie ponadto poszerzona oferta ryb i owoców morza, co pozwoli klientom poznać ich nowe gatunki – mówi Elżbieta Gołębiowska, Dyrektor Pionu Handlowego MAKRO.

Nowa forma dystrybucji gwarantuje nie tylko dostępność i różnorodność gatunków, lecz także najwyższą jakość. W ramach nowej platformy MAKRO współpracuje bezpośrednio z najlepszymi łowiskami i sprawdzonymi dostawcami. Firma wprowadziła również specjalistyczną formę transportu dedykowaną wyłącznie produktom rybnym. Dlatego do klientów trafiają ryby i owoce morza o wyrazistym smaku i delikatnym kolorze, które zaspokoją gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki scentralizowanemu procesowi dostaw i wyszkolonemu zespołowi, który pracuje na platformie 24 godziny na dobę, mamy pełną kontrolę nad jakością ryb, które trafiają do naszych hal – mówi Marianna Janicka, Menedżer ds. Zarządzania Jakością.

Platforma rybna to pierwsze i jedyne takie przedsięwzięcie w Polsce. Mamy świadomość, że proces wdrażania nowego sytemu dostaw będzie długi, ale już w wakacje nasi klienci z pewnością odczują różnicę w dostępności świeżych ryb w halach MAKRO – mówi Leszek Jurczak, Menedżer ds. Grupy Klientów HoReCa MAKRO.

MAKRO Cash & Carry nie tylko gwarantuje swoim klientom z branży hotelarsko-gastronomicznej stałą dostępność najwyższej jakości świeżych ryb, lecz także wspiera ich w odpowiednim wykorzystaniu zakupionych w MAKRO produktów. W MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbywają się profesjonale szkolenia kulinarne z przyrządzania potraw rybnych i profesjonalnej obróbki wstępnej całych ryb, ze szczególnym uwzględnieniem trudnej sztuki filetowania. Jeżeli restaurator chce zachwycić swoich gości wyjątkową jakością składników i niebanalnym smakiem posiłków, świeże ryby zakupione za pośrednictwem platformy rybnej, w połączeniu z umiejętnościami uzyskanymi podczas szkolenia, stanowić będą klucz do sukcesu.