Za nami XVIII Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich

przez | 05/06/2009

Pomiędzy 25 a 29 maja 2009 odbył się XVIII Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich. Zorganizowany został, jak co roku, przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczna edycja przygotowywana była wspólnie z firmą Bacardi-Martini Polska  Sp. z o.o. – leaderem na rynku producentów i dystrybutorów alkoholu. Nowością  w tegorocznym Konkursie było regulaminowe utworzenie kategorii „Wina gronowe wyprodukowane w Polsce z upraw krajowych”. Oficjalne wyniki konkursu oraz protokół z obrad Jury poznamy 17 czerwca br.

XVIII Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich uzyskał pełnoletniość. Jego XVIII edycja odbyła się jak na pełną rocznicę przystało w Warszawie,   w Hotelu Jan III Sobieski, w Sali Belweder, w dniach 25-29 maja 2009.

Do tegorocznego konkursu zgłosiło się 15 firm – producentów i importerów win, miodów pitnych i wyrobów winiarskich. Zgłoszono  aż 82 produkty, które zakwalifikowano do  12 kategorii głównych, podzielonych na 40 podkategorii. Wszystkie wyroby walczyły  o uznanie Jury. To zaś składało się  z niezależnych ekspertów winiarskich sommelierów, technologów i profesorów akademickich oraz dziennikarzy. W tej ostatniej grupie znalazły się takie osobowości jak Vito Casetti – dziennikarz i reporter stacji TVN, Hirek Wrona – muzyczny dziennikarz telewizyjny  i radiowy, niezależny publicysta, czy Tomasz Prange-Barczyński – dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, autor popularnych audycji radiowych o tematyce winiarskiej i reportaży telewizyjnych. Całość prac i obrad Komisji nadzorował przewodniczący Komisji, Edmund Kośnik – przewodniczący KRWiM.

XVIII edycja Konkursu trwała aż pięć dni, w czasie których testowano i smakowano próby, ale i skrzętnie przeprowadzano podsumowania wyników oraz protokoły z obrad Jury. Pierwszego dnia, ocenie podlegały wina owocowe (11 prób), wina owocowe aromatyzowane (6 prób), „Wina Polskie” (8 prób), „Wina Polskie aromatyzowane” (4 próby), miody pitne (12 prób), aromatyzowane wina gronowe (7 prób). W kolejnych dniach oceniano wina gronowe spokojne (23 próby), wina gronowe musujące (10 prób), wina gronowe likierowe  (1 próba), wina gronowe półmusujące (1 próba). Najbardziej obleganą kategorią były wina gronowe spokojne oraz miody pitne.

Przeprowadzane próby zgłoszonych produktów były anonimowe, co pozwoli uzyskać rzetelne i niepodważalne oceny. Te będą przyznane wg. odrębnych grup winiarskich, wydzielonych również pod kątem kategorii cenowej.  Najlepsze wyroby uzyskają medale od brązu po złoto oraz wyróżnienia, które będą umieszczane na produktach. Dzięki temu konsument będzie miał możliwość wyboru najlepszego w danej kategorii, również cenowej, produktu. Najlepszego według niezależnego grono Jury, złożonego z ekspertów winiarstwa  i miodosytnictwa.

Nowością w tegorocznym Konkursie było regulaminowe utworzenie kategorii – Wina gronowe wyprodukowane w Polsce z upraw krajowych. Niestety do konkursu nie zostały zgłoszone żadne produkty w tej kategorii.

Ostateczne  wyniki konkursu oraz protokół z przeprowadzonych obrad ogłoszony zostanie  17 czerwca 2009. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.sitspoz.pl

Patronat Medialny : Radio Pin, Rynki Alkoholowe, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny.