Akademia Grillowania Webera

przez | 27/04/2009

Wielkimi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią sezon grillowania na świeżym powietrzu. Korzystając z nadarzającej się okazji, firma Weber zorganizowała w podwarszawskiej Wesołej Akademię Grillowania – konferencję obejmującą prezentację sprzętu oraz warsztaty, których uczestnicy poznawali tajniki sporządzania pysznych potraw z grilla.

We wtorek, 21 kwietnia, przedstawiciele świata mediów i dziennikarze zostali zaproszeni do ekskluzywnego hotelu i restauracji Villa Park w Wesołej. W samo południe rozpoczęła się tam prezentacja najwyższej jakości grilli znajdujących się w bieżącej ofercie firmy Weber. Uczestnicy dowiedzieli się niemalże wszystkiego o grillach gazowych, elektrycznych oraz wykorzystujących węgiel drzewny, a także o wpływie wyboru grilla na właściwości oraz smak potrawy.

O tym ostatnim aspekcie uczestnicy mogli następnie przekonać się empirycznie, gdy podzieleni na drużyny przystąpili do sprawdzania swoich umiejętności kucharskich. Myli się jednak ten, kto pomyślał, że największym wyzwaniem dla uczestników warsztatów grillowania było przyrządzenie zwyczajnej kiełbaski lub szaszłyka. Mistrzowie kuchni, reprezentujący firmę Weber, pokazali zgromadzonym w Wesołej amatorom, że grill może stać się narzędziem do przyrządzania potraw wykwintnych i niecodziennych – stąd też kulinarne zadania dla uczestników obejmowały m.in. przyrządzenie grillowanych krewetek.

Jakość przyrządzonych w ten sposób potraw mówiła sama za siebie, świadcząc o tym, że dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości sprzętu do grillowania Webera nawet amator może bez trudu stać się mistrzem kuchni na świeżym powietrzu!