Whisky i cygara w scenerii stajni Łazienek Królewskich

przez | 12/03/2009

26 lutego odbyły się kolejne warsztaty z cyklu Misterium Smaków ESSENCE. Goście smakowali szkocką whisky Bowmore Single Malt 12YO, 15YO i 18YO. Wśród uczestników spotkania znaleźli się aktorzy Cezary Żak oraz Rafał Królikowski razem z żoną Dorotą Mirską-Królikowską

fot. Maciej Liese

fot. Maciej Liese

W klubowej atmosferze, miękkich fotelach, przy palącym się kominku goście Misterium Smaków ESSENCE spędzili dwie godziny, odpoczywając od zgiełku codziennego dnia. Eleganckie staroangielskie otoczenie, kameralne grono, atmosfera odprężenia, smaki whisky i cygar pozwoliły na doznanie ekskluzywnych przyjemności.

W Klubie Cavallo, w stajniach Łazienek Królewskich grono około 20 osób mogło posmakować whisky Bowmore. Prezes firmy Tudor House Jarosław Buss opowiedział o pochodzeniu whisky, historii, sposobie wytwarzania i źródle unikalnego aromatu.

Goście smakowali trzy rodzaje whisky: 12, 15 i 18-letnią, odnajdując subtelne różnice w smaku. W Bowmore 12-letniej aromat dymu ożywiała czekolada, miód, gruszki, a nawet cytrusy. Bukiet 15-letniej jest delikatnie słony z nutką dymu, mięty oraz torfu, a w tle whisky jest lekko ziołowa. I 18-letnia, niezbyt ciężka, gładka i aksamitna. Niezwykłe aromaty jesiennych liści, dębiny oraz palonego drewna łączą się tutaj z wyjątkowymi nutami cytrusów.

Oprócz whisky uczestnicy mogli spróbować cygar z Dominikany, Hondurasu, Nikaragui czy Meksyku.

Tomasz Przygoński z Cigarro.pl opowiedział, w jaki sposób się je wytwarza, jaka jest kultura palenia, w jaki sposób są zbudowane i jak się je przechowuje.

Wśród gości zostały rozlosowane upominki: zestawy whisky Bowmore, pudełka z cygarami i prenumeraty magazynu ESSENCE.

Już w pod koniec marca odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Misterium Smaków ESSENCE, a jego tematyka dotyczyć będzie szampanów.