Gotowe dania mrożone Lisner

przez | 14/01/2009

Z myślą o aktywnych konsumentach ceniących sobie zdrowy tryb życia, wyszukany smak potraw przy jednoczesnej oszczędności czasu, firma UNIQ LISNER wprowadziła na rynek gotowe dania mrożone opatrzone znakiem „zamrożone z jakością”. Oznaczenie takie gwarantuje, że dzięki niezwykle rygorystycznej kontroli  procesu produkcji oraz transportu, produkty trafiające do finalnego odbiorcy zawierają maksymalną ilość składników odżywczych.

Żadna z aktualnie wykorzystywanych form konserwowania żywności nie jest obojętna na utratę wartości odżywczych. Spośród najbardziej znanych metod, takich jak chłodzenie, pasteryzacja, sterylizacja, kiszenie, suszenie czy wędzenie, na największe wyróżnienie zasługuje mrożenie. W trakcie mrożenia produkty spożywcze tracą znacznie mniej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów i tłuszczy niż w przypadku innych metod (przykładowo sterylizacja może powodować utratę nawet do 60% witamin).  Ważne jednak jest, aby proces zamrażania był przeprowadzony w prawidłowy sposób, co  z kolei oznacza, że czas zamrażania produktu musi zostać skrócony do minimum. Należy również w jak najkrótszym czasie przejść przez temperatury od -2°C do -7°C tak, aby kryształki lodu, jakie powstają na skutek zamarzania wody wewnątrz produktu, były jak najmniejsze i tym samym nie spowodowały zbyt dużego zniszczenia jego struktury.

Równie istotny dla zachowania składników odżywczych jest proces rozmrażania produktów – powinien być on przeprowadzony w sposób łagodny, najlepiej w temperaturze do 4°C, aby z produktu wyciekło jak najmniej wody, a wraz z nią cennych składników odżywczych. Dlatego produkty rozmrożone należy jak najszybciej spożyć i nie wolno ponownie ich zamrażać! Kupując mrożonki należy zwrócić uwagę czy produkt jest twardy i suchy. Jeżeli zawartość opakowania jest sklejona lub zbrylona, może to oznaczać, że produkt był nieprawidłowo przechowywany i uległ rozmrożeniu, a następnie ponownemu zamrożeniu.

Ogromną zaletą mrożenia jest zachowanie naturalnego smaku i aromatu produktów, jednak aby się tak stało należy je przechowywać i przygotowywać stosując się ściśle do zaleceń producenta. W lodówce – czyli w warunkach chłodzenia – produkty można przechowywać do 24 godzin, natomiast w zamrażarce w temperaturze -18 st. C czas przechowywania jest uzależniony od rodzaju produktu. Najdłużej można przechowywać dania gotowe (do 18 miesięcy) oraz warzywa i owoce (10-12 miesięcy), najkrócej zaś – dziczyznę i tłuste ryby (1 miesiąc). Tym samym mrożenie zapewnia wielomiesięczny okres przydatności do spożycia bez utraty na jakości zamrażanych  produktów. W efekcie stanowi najnowocześniejszy i najwygodniejszy sposób przechowywania żywności, który wychodzi naprzeciw aktywnym konsumentom umożliwiając przyrządzanie zdrowych, wieloskładnikowych i oryginalnych dań w stosunkowo krótkim czasie

Poniższa tabelka przedstawia zalecane czasy przechowywania produktów w warunkach zamrożenia:

lisner-tabela

Gotowe dania mrożone Lisner opatrzone znakiem „zamrożone z jakością” schładzane są do temp. -20 °C, a następnie przechowywane w temperaturze -18 °C. W trakcie procesu produkcji, magazynowania oraz transportu produkty poddawane są drobiazgowej kontroli temperatury w celu zachowania nieprzerwanego ciągu chłodniczego. Działanie takie pozwala utrzymać maksymalną – możliwą do uzyskania przy tej metodzie utrwalania żywności – zawartość wartości odżywczych w produktach i wydłużyć okres ich przydatności do spożycia do 1.5 roku.

Cztery oryginalne dania mrożone: filety rybne w sosach oraz paella z owocami morza to propozycje zarówno dla zwolenników zdrowej żywności jak i wielbicieli wyszukanych potraw i smaków. Dzięki zamrożeniu, dania marki Lisner zachowują wszelkie wartości odżywcze i stanowią zdrową alternatywę dla innych dań gotowych.

W zależności od preferencji, dania Lisner można przygotowywać w piekarniku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej, a dzięki wysokiej jakości i nieocenionym walorom zdrowotnym produktów, przygotowanie pełnowartościowych posiłków staje się prostsze i mniej czasochłonne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.