Grupa Kościuszko „Polskie Jadło” S.A. zamierza uruchomić następny kompleks gastronomiczny jeszcze w tym roku

przez | 18/08/2008

Warszawa, 18 sierpnia 2008 r. – Grupa Kościuszko „Polskie Jadło” S.A. – operator sieci restauracji Premium „Polskie Jadło” oraz restauracji z segmentu Fast-food „Ready&Go” i „Lanczowisko”, po przeanalizowaniu półrocznych wyników finansowych, jak również stanu realizacji inwestycji przewidzianych na rok bieżący podjał decyzję o kontynuowaniu  negocjacji w sprawie złożonej Spółce oferty zakupu atrakcyjnej nieruchomości.

Aktualnie dział inwestycji prowadzi zaawansowane rozmowy dotyczące zakupu nieruchomości wraz z przyległym terenem inwestycyjnym, położonej bezpośrednio przy trasie szybkiego ruchu Katowice – Bielsko –Biała, jednej z najbardziej ruchliwych dróg krajowych. Na miejscu powstać ma kompleks gastronomiczno-hotelarski o łącznej kubaturze 1200 m2.

Planowana inwestycja obejmuje zakup obiektu o powierzchni 1200 m2 w stanie surowym wraz z parkingami i terenem przyległym. W zakupionym obiekcie po dokonaniu kompleksowych inwestycji przez Spółkę ma powstać karczma przydrożna o powierzchni 400 m2 mogąca obsłużyć 300 klientów jednorazowo, oraz grill bar przeznaczony dla szybkiej obsługi przejezdnych mogący jednorazowo świadczyc usługę dla 150 osób.  W górnej kondygnacji obiektu ze względu na jego znakomitą lokalizację powstanie hotel z 25 pokojami dwuosobowymi oraz dwoma apartamentami. Prowadzenie i dokończenie tej inwestycji jeszcze w tym roku możliwe jest dzięki dobrej kondycji finansowej spółki.

– „Inwestycja, którą planujemy, będzie inwestycją niewątpliwie większą niż prowadzona jużw Poczesnej na drodze Warszawa-Częstochowa, która oddana zostanie do eksploatacji na przełomie października i listopada 2008 roku, ale charakter tych placówek będzie wspólny. Oba obiekty stylizowane będą w formie starego wodnego młyna, który staje się „znakiem rozpoznawczym” dla obiektów przydrożnych budowanych przez Spółkę i działających pod wspólnym szyldem „Polskie Jadło – Młyn”.” – powiedział Prezes Zarządu Jan Kościuszko.

– „Obecnie trwają bardzo zaawansowane negocjacje dotyczące zakupu nieruchomości a ich zakończenie i realizacja tego kontraktu przewidywana jest jeszcze w tym miesiącu. Przewidujemy prowadzenie prac w dwóch etapach – pierwszy etap to budowa dwóch restauracji – jednej z 300 toma miejscami konsumpcyjnymi oraz drugiej w formie grill baru mogącego obsłużyć do 150 osób jednorazowo – etap ten zakończyć chcemy oddając placówkę do użytkowania do 15 grudnia 2008 roku – drugim etapem będzie „instalacja” hotelu z zachowaniem standardu trzech gwiazdek z przewidywaną ilością 25 pokoi oraz dwóch apartamentów – etap ten zamierzamy zamknąćw pierwszej połowie 2009 roku.  To miejsce jest wprost wymarzone dla tego typu inwestycji, obiekt posiada niezależne zjazdy i wyjazdy a z jego tarasu widoczny jest masyw Beskidu. Biorąc pod uwagę zarówno natężenie ruchu na drodze przy której jest zlokalizowany, walory widokowe oraz możliwości obsługi imprez okolicznościowych adresowanych do 4 dużych aglomeracji miejskich znajdujących sięw promieniu od 4 do 30 km potencjał tej inwestycji oceniamy bardzo wysoko.” – powiedział Leszek Bronikowski Dyrektor ds. operacyjnych.