Jak wybrać lodówkę, czyli krok po kroku z AGDMedia.pl

przez | 29/07/2008

Człowiek od zawsze poszukiwał sposobów ułatwiających przechowywanie żywności. Na przestrzeni wieków przywoził więc z gór bloki lodu, którymi chłodził zdobyte pożywienie, kopał doły, do których wkładał produkty i przykrywał je śniegiem, budował lodownie, czyli drewniane szafy, które bardziej przypominały termos, niż lodówkę. Przełomem okazał się dopiero XIX wiek, kiedy to John Harrison, australijski drukarz, który do czyszczenia czcionek używał eteru, zauważył jego obniżające temperaturę właściwości. Odkrycie to w rezultacie ostatecznie zdecydowało o zaniku zainteresowania lodowniami i rozpoczęciu ery chłodziarek mechanicznych. Kilkadziesiąt lat później nowoczesne lodówki, to już nie tylko maszyny do chłodzenia, a inteligentny sprzęt wyposażony w zaawansowane funkcje. Współczesny Klient decydujący się na zakup chłodziarko-zamrażarki ma do wyboru kilkaset modeli kilkunastu marek. Jak więc wybrać ten jeden, który spełni nasze oczekiwania i będzie nam służył latami?

Lodówka, to we współczesnym domu jeden z podstawowych sprzętów AGD. Trudno sobie wyobrazić w jaki sposób człowiek radził sobie bez niej przez całe tysiąclecia, przechowując pożywienie w ziemiankach, czy lodowniach. Pierwsze domowe lodówki zostały wprowadzone do sprzedaży dopiero w 1913 roku w Chicago. Były one wykonane z drewna i kosztowały tyle, co niewielka, wiejska posiadłość. Stać więc na nią było tylko wąską grupę renomowanych restauratorów. W dzisiejszych czasach lodówka jest elementarnym wyposażeniem kuchni, a kłopotów może przysparzać jedynie wybór konkretnego modelu.

Praktyczne decyzje

“Przed zakupem nowej lodówki powinniśmy podjąć kilka podstawowych decyzji, dzięki którym znacznie zawęzimy obszar naszych poszukiwań”, mówi Michał Pachlewski, Wiceprezes sklepu internetowego AGDMedia.pl oferującego duży i mały sprzęt gospodarstwa domowego. “Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić czy szukamy sprzętu do zabudowy, czy wolnostojącego. Czy potrzebna jest nam chłodzarko-zamrażarka, czy może tylko chłodziarka”, dodaje. Równie istotna jest pojemność oraz gabaryty lodówki, czyli jej wysokość, głebokość i szerokość, tak żeby miejsce, które przeznaczyliśmy w domu nie okazało się za małe, a lodówka pasowała do istniejącej, bądź planowanej zabudowy. “Zarówno wielkość lodówki, a co się z tym wiąże jej pojemność, ma bezpośrednie przełożenie na zużycie energii, dlatego ważne jest odpowiednie dobranie lodówki do potrzeb gospodarstwa”, mówi Michał Pachlewski. Standardowa pojemność lodówki dla jednej osoby wynosi 120 litrów, a na każdą kolejną osobę 30 litrów. Rodzina czteroosobowa będzie potrzebowała więc innej lodówki, niż na przykład student.

Parametry techniczne

Po podjęciu pierwszych decyzji związanych z rodzajem i wielkością lodówki, następnym krokiem powinien być przegląd najważniejszeych parametrów technicznych. Parametrami tymi są:

  • Klasa energetyczna

Dla lodówek stosuje się obecnie 9 klas: A++, A+, A, B, C, D, E, F, G, gdzie A++ oznacza, że dany sprzęt zużywa najmniej energii, a sprzęt oznaczony klasą G pobiera jej najwięcej i jest najmniej efektywny. Ponieważ lodówka pracuje 24 godzony na dobę, warto wybierać modele oznaczone klasą A, A+, bądź A++.

  • Liczba sprężarek

Przy wyborze lodówki należy sprawdzić, czy posiada ona dwie sprężarki (nazywane także kompresorami). Posiadanie dwóch niezależnych sprężarek umożliwia dowolne sterowanie temperaturami w chłodziarce i zamrażarce. W niektórych modelach w przypadku awarii jednej ze sprężarek, druga może pracować chłodząc dwie części.

  • Głośność

Jeżeli posiadasz aneks kuchenny, zwróć uwagę na poziom hałasu wydawanego podczas pracy lodówki. Bardzo ciche lodówki to takie, których poziom hałasu wynosi około 38 dB.

  • Klasa zamrażarki

Klasa zamrażarki informuje o możliwej do osiągnięcia temperaturze w zamrażarce. Im wyższa klasa, tym niższa temperatura, a przez to możliwość dłuższego terminu przechowywania produktów spożywczych. Obecnie stosuje się cztery klasy oznaczone za pomocą gwiazdek. I tak, poszczególne gwiazdki oznaczają:

– jedna gwiazdka oznacza temperaturę około –6°C. Taka temperatura pozwala na krótkotrwałe przechowywanie zamrożonych produktów, a także na zamrażanie kostek lodu.

– dwie gwiazdki oznaczają, że zamrażarka utrzymuje temperaturę około –12°C, co umożliwia przechowywanie mrożonek do 7 dni.

– trzy gwiazdki oznaczają temperaturę około –18°. Przy takiej temperaturze można przechowywać produkty nawet do 12 miesięcy.

– cztery gwiazdki oznaczają temperaturę poniżej –24°C. Temperatura ta pozwala na głębokie mrożenie produktów. W tym wypadku możemy je przechowywać powyżej 1 roku.

Niektóre modele lodówek mają możliwość ustawienia nawet –32 °C, co daje możliwość bardzo szybkiego i głębokiego zamrażania.

  • Wyposażenie

Wybierając lodówkę należy również podjąć kilka decyzji dotyczących jej wyglądu wnętrza, a także wyposażenia w funkcje ułatwiające obsługę i podnoszące bezpieczeństwo użytkowania. Jest to o tyle ważne, że w późniejszym czasie w istotny sposób wpłynie to na zadowolenie z zakupu danego modelu.

Najważniejsze elementy wyposażenia lodówki:

  • Materiał, z którego wykonane są półki

W miarę możliwości wybieraj modele, które posiadają półki wykonane z hartowanego szkła. Po pierwsze dlatego, że łatwo jest je umyć i zachować w lodówce czystość. Po drugie, tego typu półki są odporne na pęknięcia, zarysowania oraz wytrzymują kilkukilogramowe obciążenia.

Wybierając lodówkę zwróć również uwagę na liczbę półek i możliwość ich regulacji. O ile większa liczba półek pozwoli nam utrzymać porządek, o tyle dzięki swobodzie aranżacji wnętrza unikniemy problemów z wstawianiem np. dużych garnków.
Pozostałe możliwe wyposażenie lodówek, to między innymi komora Fresh zone, w której panuje niższa temperatura od temperatury w pozostałej części chłodziarki, a więc jest idealna do przechowywania owoców i warzyw, komora na nabiał, pojemniki na jajka, pojemniki próżniowe, specjalne wieszaki na butelki, balkoniki na kosmetyki i lekarstwa, balkoniki na pizze.

Najważniejsze dodatkowe funkcje:

  • Funkcja automatycznego rozmrażania. Dzięki systemowi obiegu zimnego powietrza, w zamrażarce panuje optymalna i stała temperatura, a nadmiar wilgoci odprowadzany jest na zewnątrz urządzenia. W efekcie zapobiega to powstawaniu w zamrażarce szronu. W przypadku braku tej funkcji należy liczyć się z koniecznością rozmrażania, gdyż narastająca warstwa lodu powoduje zmniejszenie objętości części mrożącej, a co gorsze powoduje zwiększenie zużycia prądu (5 mm lodu to 20% zużytej energii więcej).
  • Funkcja superzamrażania pozwala na skrócenie czasu zamrażania produktów do niezbędnego minimum, gwarantując przy tym zachowanie wszystkich właściwości produktów.
  • Funkcja superchłodzenia pozwala na szybkie schłodzenie dużej ilości produktów. Funkcję tą docenimy latem, kiedy wrócimy do domu z zakupami.
  • Anti-bacteria system pozwala na znacznie dłuższe utrzymanie świeżości i wartości odżywczych przechowywanych produktów. Specjalny materiał, z którego wykonane jest wnętrze lodówki, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, będących główną przyczyną przykrego zapachu i psucia się żywności.
  • Regulacja temperatury oddzielnie dla chłodziarki i zamrażarki.
  • Funkcja Wakacje pozwala zmniejszyć pobór energii podczas dłuższej nieobecności w domu bez konieczności wyłączania urządzenia.
  • Funkcja Eco pozwala urządzeniu na automatyczne ustawienie optymalnej temperatury w komorze chłodziarki i zamrażarki.

Decydując się na zakup lodówki należy więc dokładnie przyjrzeć się wszystkim parametrom technicznym i dodatkowym funkcjom, a przede wszystkim dostosować je do swoich potrzeb. Tylko wtedy mamy pewność satysfakcji z zakupionego towaru.