Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym

By | 04/09/2012

Pierogi z mięsem to chyba jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań w naszym kraju. Zna je każdy i zapewne nie istnieje tradycyjna polska restauracja, w menu której brakowałoby tego znanego i niezwykle smacznego dania.

Niestety, brak czasu, codzienne obowiązki lub po prostu niedostatek umiejętności kulinarnych czasami skutecznie zniechęcają do przygotowywania tego energetycznego dania w domu.

Niepotrzebnie. Fani tradycyjnej polskiej kuchni nie muszą rezygnować z pierogów. W sklepach znaleźć można wiele mrożonych dań gotowych, warto jednak wybierać te, które wyrabiane są ręcznie, jak np. pierogi firmy Jawo. Wtedy można mieć pewność, że będą one najwyższej jakości, a ich smak przypomni nam dania z kuchni naszych mam i babć.

Klasyczny smak pierogów z mięsem można też wzbogacić odrobiną pikanterii – Jawo proponuje pierogi z mięsem z sosem paprykowo – czosnkowym. Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie parę chwil, a pierogi z mięsem zyskują w nim zupełnie nowy wymiar. Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym to klasyka w nowym wydaniu i doskonały pomysł nie tylko na codzienne danie, ale też na eleganckie przyjęcia i bankiety.

Do przygotowania dania potrzebne będzie jedno opakowanie pierogów z mięsem Jawo oraz następujące składniki do sosu:

  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • 1 doniczka świeżej bazylii,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • 1/3 papryki zielonej,
  • 1/3 papryki żółtej,
  • 10 ząbków czosnku,
  • Sól do smaku.

Przygotowując sos wystarczy do rozgrzanej oliwy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki czosnku. Całość należy smażyć około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekane liście bazylii i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Gotowym sosem polać ugotowane pierogi i doskonałe polsko-nowatorskie danie gotowe!