Nowe rzadkie i egzotyczne kawy ziarniste w ofercie kawiarni Starbucks Reserve

By | 24/07/2012

Już od dziś klienci kawiarni Starbucks Reserve we Wrocławiu mogą spróbować dwóch nowych, wyjątkowych kaw ziarnistych z ekskluzywnej linii Reserve®: Starbucks Galapagos San Cristóbal z Ameryki Łacińskiej oraz Starbucks Malawi Lake of Stars, która pochodzi z Afryki. Obie kawy charakteryzuje nietuzinkowy, egzotyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim koneserom najwyższej jakości kawy.

Kawa Starbucks Galapagos San Cristóbal przygotowywana jest z rzadkich ziaren uprawianych na jednej z największych wysp archipelagu Galapagos – Cristóbal, na farmie „El Cafetal” Hacienda „El Progreso”, z której rocznie pochodzi jedynie 4 000

25-kilogramowych worków. W regionie tym chłodny i bogaty w wartości odżywcze prąd Humboldta (zwany też prądem Peruwiańskim) tworzy subtropikalny klimat, niezwykle korzystny do uprawy najwyższej jakości kawy na niskich wysokościach. Ten unikalny mikroklimat w połączeniu z bogatą w związki mineralne wodą, wulkaniczną glebą oraz intensywnym nasłonecznieniem umożliwiają uprawę na tym obszarze najszlachetniejszej odmiany arabiki – Bourbon – już od ponad 130 lat. Kawę Galapagos San Cristóbal charakteryzuje rześka kwasowość, wyraźnie wyczuwalne nuty ziołowe oraz delikatny czekoladowy smak. Świetnie komponuje się ona z ziołami i przyprawami, a także z kakao i pomarańczami.

Drugą kawą, już od dzisiaj dostępną w ofercie wrocławskiej kawiarni Starbucks Reserve, jest Malawi Lake of Stars. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ona z najmniejszego kraju Afryki wschodniej produkującego kawę – Malawi, który słynie z górzystych terenów, żyznych dolin i dużych, krystalicznie czystych jezior. Ziarna tworzące Malawi Lake of Stars pochodzą z najlepszych regionów i terenów uprawy kawy na Malawi – Limbe, Góry Zomba i Namadzi, a także ze wschodniej części jeziora Malawi, zwanego też Jeziorem Gwiazd. Są one starannie przetwarzane i klasyfikowane według wielkości i jakości ziarna. Kawę Malawi Lake of Stars charakteryzuje zrównoważony smak oraz delikatne nuty kwiatowe, pomarańczowe i czekoladowe. Idealnie pasuje do czekolady oraz owoców cytrusowych.

„Bardzo serdecznie zapraszamy wszystkich do odwiedzania naszej kawiarni Starbucks Reserve i próbowania nowych, wyjątkowo rzadkich i ekskluzywnych kaw ziarnistych – Galapagos San Cristóbal oraz Malawi Lake of Stars. Jestem przekonana, że koneserzy kawy docenią ich niepowtarzalny smak” – powiedziała Ewa Bałys, koordynator ds. marketingu Starbucks.

Starbucks Reserve to wyjątkowy koncept, który charakteryzuje specjalna oferta rzadkich, egzotycznych i wyrafinowanych kaw ziarnistych, tzw. stanowisko „slow coffee” oraz unikalny wystrój wnętrza. Przy stanowisku „slow coffee” goście kawiarni mogą obserwować, jak krok po kroku bariści przygotowują ich ulubioną kawę, a także dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat uprawy oraz sposobów palenia i parzenia ziaren. Nowe kawy ziarniste mogą być przygotowywane na dwa sposoby – w ekspresie tłokowym, tzw. French Press, lub w ekspresie przelewowym typu pour over. Wrocławska kawiarnia Starbucks Reserve została otwarta 6 czerwca 2012 roku. Jest to pierwszy tego typu lokal w Polsce i jednocześnie trzeci, po Amsterdamie i Moskwie, w Europie kontynentalnej.