Zobacz, co zabrać na drogę, czyli poręczny pakiet podróżującego

By | 12/07/2012

Sezon urlopowy już w pełni. Spośród 12 mln Polaków, planujących wakacyjne wojaże,  ok. 20% wybiera się za granicę, zaś 80% będzie odpoczywać w kraju – nad morzem, jeziorem lub w górach. Aby cieszyć się atrakcjami, czekającymi na nas w okolicy zakwaterowania i wakacyjną beztroską, zwykle musimy pokonać wiele kilometrów, spędzając w podróży nawet kilkadziesiąt godzin. Nieważne, czy jedziemy pociągiem, samochodem, autokarem – głód może nas złapać wszędzie. Dlatego tak ważny jest odpowiedni prowiant. Podpowiadamy, jak należycie przygotować się do drogi i jakie produkty zabrać, aby czas jazdy był czystą przyjemnością.

Przygotowując prowiant i napoje na podróż, warto zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim wybierajmy produkty, które są pożywne i zdrowe, unikajmy tych, zawierających „puste kalorie”. Pamiętajmy, aby do bagażu spakować trwałe wyroby, które zbyt szybko się nie popsują. Z tego względu wszelkie mleczne smakołyki, jak jogurty czy białe serki lepiej zostawić w domu. Chyba, że zjemy je w pierwszych godzinach podróży. Również produkty z czekoladą lub kremami nie są najlepszym pomysłem, ponieważ mogą się roztopić, w efekcie czego nie będą nadawały się do spożycia. Alternatywą dla słodyczy niech będą owoce, w czasie jazdy sprawdzą się jabłka, mandarynki oraz banany.

Kolejna istotna rzecz to porcje jedzenia – powinny być małe, poręczne i najlepiej osobno pakowane, np. w folię aluminiową, dzięki której żywność zachowa dłużej świeżość.

– W okresie letnim konsumenci chętnie wybierają małe, poręczne formaty opakowań. Z racji tego, że mają być pakowane do plecaka czy torby podróżnej, przede wszystkim powinny być lekkie. Do uniwersalnych produktów, które można spożywać praktycznie w każdych warunkach zaliczamy kabanosy. W ofercie naszej firmy posiadamy wyjątkowe przekąski – Mini Kabanosy Klasyczne oraz Mini Chorizo uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Te suche wędliny idealnie sprawdzą się w podróży, ponieważ mogą być przechowywane poza lodówką, bez obaw o utratę jakości i świeżości. Ponadto będą dla zmęczonego organizmu swoistym „zastrzykiem energii”. Zamknęliśmy je w niewielkich, praktycznych 110 i 150 – gramowych opakowaniach, dzięki czemu są wyjątkowo poręczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka SA.

Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z hermetycznie zamykanych pojemników, lodówek przenośnych czy toreb termoizolacyjnych, dzięki którym żywność dłużej zachowuje świeżość.

Żyjemy coraz szybciej, a tym samym czasu na przygotowanie posiłków jest znacznie mniej, dlatego taką popularność zyskały szybkie przekąski. Niezmiennym powodzeniem cieszy się kanapka, której przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, a w podróży jest niezastąpiona. Aby była pożywna i zdrowa warto urozmaicić ją warzywami i smaczną wędliną.

– Odpowiednimi wędlinami na czas podróży są wyroby mięsne suche i chude, bez zbyt dużej ilości tłuszczu. Klienci najczęściej wybierają kanapkowe wędliny, jak kiełbasę Krakowską Suchą czy Żywiecką, które są wyśmienitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczywa – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Dodatkowym wzbogaceniem kanapek mogą stać się warzywa, np. rzodkiewki i marchewkowe czy paprykowe paluszki.

Podczas podróży nie możemy zapomnieć o uzupełnianiu niedoboru płynów. Dlatego koniecznie zabierzmy ze sobą wodę niegazowaną oraz soki. Pamiętajmy też o mapie, apteczce ze środkami przeciwbólowymi, plastrami, wodą utlenioną i bandażem. Przydadzą się chusteczki nawilżające, okulary przeciwsłoneczne, krem z filtrem do opalania oraz preparat przeciw owadom. W podróż ubierzmy się w wygodny, lekki sportowy strój, który nie krępuje ruchów. Jeśli do celu jedziemy samochodem, musimy pamiętać o technicznym przygotowaniu pojazdu.

Wprowadzając te wskazówki w życie, możemy być pewni, że nawet najdłużej trwająca droga będzie miłym początkiem urlopu.