Firma PepsiCo partnerem Międzynarodowego Forum Ekonomicznego w Sankt Petersburgu

By | 21/06/2012

Firma PepsiCo już po raz trzeci została partnerem Międzynarodowego Forum Ekonomicznego w Sankt Petersburgu. Na specjalne zaproszenie firmy przybędzie Ferran Adrià, światowej sławy mistrz kuchni, który będzie jednym z prelegentów na sesji, zorganizowanej przez koncern, pt. „Innowacja w produktach spożywczych”. Dodatkowo, podczas trzech dni Forum (21-23.06.2012), goście będą mieli możliwość zapoznania się z produktami firmy w największym PepsiCo Café na świecie.

Firma PepsiCo, światowy lider rynku artykułów żywnościowych i napojów, już po raz trzeci została oficjalnym partnerem Międzynarodowego Forum Ekonomicznego w Sankt Petersburgu (St. Petersburg International Economic Forum). W tym roku, specjalnie na to wydarzenie, zostanie otwarta największa kawiarnia PepsiCo Café, wyjątkowe miejsce, które oferuje gościom smaczne artykuły żywnościowe i napoje z portfolio PepsiCo. Ponadto, na zaproszenie firmy, na forum przybędzie Ferran Adrià, mistrz kulinarny, który przez lata pełnił funkcję szefa kuchni w sławnej katalońskiej restauracji, El Bulli. W ubiegłym roku kucharz zadecydował o zamknięciu restauracji, by we współpracy z PepsiCo stworzyć innowacyjne centrum gastronomiczne.

Tematem przewodnim tegorocznego Forum Ekonomicznego w Sankt Petersburgu jest innowacja w głównych sektorach gospodarki. Uczestnicy forum będą dyskutować m.in. na temat potencjału sektora spożywczego oraz wspierania zrównoważonego rozwoju. Od wielu lat jednym z głównych założeń firmy PepsiCo jest dążenie do osiągnięcia wysokiej jakości artykułów żywnościowych i napojów, przy zachowaniu ich smaku, z uwzględnieniem potrzeb konsumentów na całym świecie.

W związku z powyższym, w celu omówienia potencjału innowacji w rosyjskim sektorze spożywczym, firma PepsiCo zorganizowała sesję pt. „Innowacja w produktach spożywczych”, która odbędzie się 21 czerwca 2012 r. Wśród prelegentów wystąpią: Zein Abdalla, CEO w PepsiCo Europe; Ferran Adrià światowej sławy kucharz; Olaf Koch, prezes Metro AG; Vadim Lapin, współwłaściciel Ginza Project, a także przedstawiciele rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa oraz Ministerstwa Zdrowia i Rozwoju Społecznego.

Podczas trzydniowego forum, firma PepsiCo zamierza popularyzować kuchnię hiszpańską, rosyjską oraz międzynarodową. Będzie za to odpowiadał szef kuchni PepsiCo Café, Ivan Berezutsky, który jest uczniem Ferrana Adrii. Pochodzący z Sankt Petersburga kucharz jest laureatem wielu nagród kulinarnych oraz gorliwym pasjonatem kuchni hiszpańskiej. Firma PepsiCo zapewni szeroki wachlarz popularnych produktów swoich światowych i lokalnych marek, a także uhonoruje pomysły oraz kulinarne kreacje Ferrana Adrii, będącego ojcem kuchni molekularnej. W tym celu, na powierzchni 500m2 zostanie utworzona największa na świecie PepsiCo Café, która obejmować będzie m.in. Pepsi Bar, Lipton Bar, Strefę Lipton Nature Green Tea, przestrzeń jadalnianą oraz miejsce spotkań.

Wśród produktów dostępnych w PepsiCo Café znajdą się również produkowane w Polsce warianty chrupiących listków wielozbożowych Sunbites z dodatkiem owoców lub warzyw i ziół. Przekąski Sunbites są doskonałym przykładem dążeń firmy PepsiCo do reformulacji portfolio produktowego i wychodzenia naprzeciw rosnącym wymaganiom konsumentów na całym świecie.

Dodatkową atrakcją przygotowaną przez PepsiCo będzie również prezentacja limitowanej edycji butelki Pepsi, która będzie dostępna w sprzedaży wyłącznie w Sankt Petersburgu do końca czerwca. Unikatowa etykieta przedstawia zachwycające widoki miasta, wybrane przez samych jego mieszkańców. Ponadto, firma PepsiCo wyprodukowała limitowaną edycję wody Rodniki Rossii, która dostępna będzie jedynie trakcie trwania forum.