Kuchnia śląska

By | 10/01/2012

Obok fascynacji kulturą i zwyczajami kulinarnymi Włoch, Francji czy odległej Japonii, od kilku lat zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania rodzimymi potrawami. Coraz więcej pojawia się restauracji serwujących dania z regionalnej kuchni polskiej, w której jedno z głównych miejsc zajmuje kuchnia śląska.

Kuchnia śląska, charakterystyczna przede wszystkim dla Górnego Śląska, kształtowała się przez wieki i wywodzi się z wymieszania kuchni regionalnych: niemieckiej, czeskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, austriackiej oraz polskiej. Ogromny wpływ na kształt śląskich potraw miał styl życia mieszkańców regionu – większość mężczyzn od pokoleń pracuje w branży górniczej, dlatego też codzienna dieta musiała dostarczać sporego zastrzyku energetycznego. Z tego też powodu śląska kuchnia kojarzy się z daniami kalorycznymi i wysokobiałkowymi.

Ze śląskiej tradycji kulinarnej pochodzi wiele potraw spożywanych na terenie całego kraju. Niewielu wie, że z tej właśnie kuchni wywodzi się ciasto drożdżowe służące do wyrobu popularnych pączków, czy też ciasto piaskowe stanowiące bazę dla tortów i mazurków. Podstawą śląskiego menu są zupy, np. słynna wodzionka, przygotowywana z rozdrobnionego chleba, wody i sporej ilości zwierzęcego tłuszczu, a także podawana podczas kolacji wigilijnej siemieniotka sporządzana z utartego siemienia lnianego z dodatkiem kaszy jaglanej oraz soli. Śląska kuchnia kojarzona jest również z potrawami mięsnymi, których podstawę stanowi krupiok – szerzej znany jako kaszanka. Równie popularna jest niezmienna od lat rolada, serwowana zazwyczaj w towarzystwie modrej kapusty lub karminadle, czyli kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub króliczego oraz śledzi.

Największą popularnością w całej Polsce cieszą się jednak uwielbiane przez wielu i często serwowane na różnych uroczystościach kluski śląskie, czyli rodzaj klusek przygotowanych z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Tworzą idealne uzupełnienie np. dań mięsnych, jako alternatywa dla pospolitych ziemniaków. Okraszone słoniną i z dodatkiem surówki, mogą również stanowić samodzielne danie. Najlepiej znane są kluski śląskie w białej odmianie, w niektórych rejonach serwuje się także kluski czarne, które swoją ciemną barwę zawdzięczają startym surowym ziemniakom. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, pragnących zaoszczędzić swój cenny czas, coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty gotowe wyroby, jak np. firma Jawo, która poleca na polskie stoły m.in. Kluski śląskie z dziurką i Kluski śląskie z mięsem.

Zamiast kolejny raz przygotowywać na obiad włoską pastę czy sushi, spróbujmy sięgnąć do korzeni polskiej kuchni regionalnej i rozsmakujmy się w jej różnorodności i bogactwie. Wybór dań jest na tyle duży, że każdy znajdzie coś pysznego dla siebie, kultywując tym samym polską tradycję.